Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Trojbarevná bábovka s kakaem, mákem a kokosem

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Trojbarevná bábovka s kakaem, mákem a kokosem - postup přípravy

Mramorovaná bábovka dostala nový rozměr. Neotřelý domácí dezert můžete upéct jak ve formě na bábovku, tak třeba i v té na biskupský chlebíček. V obou případech bude vypadat skvěle a báječně dozdobí i slavnostní tabuli. A o co že se jedná? Jemný, sladký, trojbarevný. Kakao, mák a kokos. To jsou hlavní přednosti našeho dnešního receptu. Není náročný na čas ani suroviny a výsledek je stoprocentní!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Máslo a vajíčka nechte před započetím výroby půl hodiny odležet při pokojové teplotě, aby se během pečení co nejlépe spojily. S máslem se pak navíc bude snáze pracovat.




Změklé máslo pak vložte do hluboké mísy a přidejte k němu cukr. Obojí rozšlehejte elektrickým šlehačem do jemné a nadýchané pěny. K té pak po jednom přidávejte vajíčka a po každém směs důkladně vyšlehejte.

Do oddělené misky nasypejte hladkou mouku a přisypejte k ní jednu polévkovou lžíci prášku do pečiva. Důkladně promíchejte a tuto směs postupně přimíchejte do máslovo-vajíčkové hmoty. Nakonec přilijte 7 polévkových lžic slunečnicového oleje a znovu těsto důkladně prošlehejte.

Připravte si další dvě misky a těsto rozdělte na tři stejně velké části. Do jedné z nich přidejte kakaový prášek, do druhé strouhaný kokos a do třetí mák. Všechny tři směsi důkladně promíchejte.

Formu na pečení důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Na dno nalijte první vrstvu, kterou bude tvořit kakaové těsto. Pokuste se ho rozprostřít tak, abyste vytvořili také bočnice, tedy jakousi kakaovou misku. Do té přidejte těsto se strouhaným kokosem, do jehož středu vytvořte malou rýhu. Tu pak naplňte makovým těstem, které rozprostřete i na celý povrch dortu.

Takto připravenou formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. Zda je dezert propečený, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud je suchá, máte hotovo. Pokud na ní zůstanou kousky těsta, ještě trochu dopečte.

Hotový dezert nechte vychladnout, vyklopte z formy a posypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů