Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bezkonkurenčně nejsnazší způsob, jak oloupat vejce natvrdo

Bezkonkurenčně nejsnazší způsob, jak oloupat vejce natvrdo - postup přípravy

Loupání vařených vajíček umí někdy být hotové peklo. Existuje celá řada nejrůznějších tipů a triků na to, jak si tuto nesnadnou práci ulehčit, ten, který vám dnes chceme představit, je ale bezkonkurenčně nejlepší a nejúžasnější z nich.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nakřápněte skořápku

Prvním krokem je vytvořit ve vejci otvor, jímž se vroucí voda dostane do prostoru mezi skořápkou a uvařeným bílkem. Díky tomu se tyto části od sebe snadno a přirozeně oddělí. To se ostatně doporučuje i při jiných metodách loupání vařených vajíček.

Zapomeňte na špendlíky či jiné krkolomné nástroje, jednoduše ťukněte o pracovní desku širším koncem vajíčka. Udělejte to tak, abyste vytvořili ve skořápce prasklinu, ale vejce přitom nerozbili. V této části skořápky se nachází vzduchová bublina, takže by vejce nemělo vytéct. Pokud to ale přeženete se silou, jste v koncích a musíte si vzít vejce nové. Pak vejce vložte do vroucí vody a uvařte jej, jak jste zvyklí.

2. KROK

Zatřeste s ním

Po uvaření vejce vložte do misky se studenou vodou. Ale pozor, použijte misku malou, která se pohodlně vejde do ruky a která je opatřena těsnícím víčkem. Hladina vody by měla dosahovat zhruba do poloviny vajíčka.

Misku s vejcem a vodou uzavřete a nyní s ním divoce zatřeste v rytmu disca (techna nebo klidně i rock’n’rollu). Poté misku otevřete a můžete se začít divit. Vejce a skořápka jsou důsledně, hladce a čistě oddělené od sebe. Je to kouzlo? 🙂

3. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů