Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Proč přidat do masového vývaru také jablko

Proč přidat do masového vývaru také jablko - postup přípravy

Masový vývar je jednoduchá záležitost, ale i tak se s ním dá pracovat volbou různých doplňkových ingrediencí. Pokud k němu ale přidáte navíc také jedno jablko, získá vaše polévka či omáčka zajímavější barvu, chuť i vůni.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Co všechno lze přidat do vývaru

Zejména u čirých nudličkových polévek chuť pokrmu stojí a padá právě s kvalitou vývaru, který se zde vyskytuje prakticky ve zcela čisté formě. Není proto divu, že kuchaři experimentují s nejrůznějšími druhy přísad.

Kořenová zelenina, cibule nebo různé koření či bylinky, to už je taková kuchařská klasika. Dokonce vznikly i návody na jejich nejlepší vzájemnou kombinaci. Co ale tyto návody už neobsahují, jsou další, méně obvyklé variace, které vývaru dodají chuť ještě mnohem lepší.

Nebojte se proto použít kupříkladu oloupané rajče, které dodá vývaru lahodnou sladko-kyselost a navíc také krásnou barvu. V polévce zejména na podzim a v zimě zazáří zahřívací přísady, jako je chilli, zázvor, nebo také kardamom či anýz. Někteří kuchaři zase nedají dopustit na obyčejné jablko.

2. KROK

Nebeská vůně i výraznější chuť

Zastavme se nyní u prostého jablka. Obvykle bývá levnou a snadno dostupnou přísadou, která zásadním způsobem vylepší zejména kuřecí polévku. Hodí se ale stejně dobře do vývaru ze slepice, husy nebo kachny.

Jediné, co musíte udělat, je přidat do hrnce s masem hned na začátku spolu s další zeleninou celé a neoloupané jablko (nejlépe v bio kvalitě). Vařte ho tak dlouho, dokud zcela nezměkne, a poté jej můžete vylovit ven. Slupka je zde důležitá nejen proto, aby se jablko ve vývaru nerozpadlo, ale zejména z toho důvodu, že právě ve slupce a bezprostředně pod ní se ukrývá nejvíce cenných látek.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů