Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

4 tipy, jak zabránit pěnění oleje při smažení

4 tipy, jak zabránit pěnění oleje při smažení - postup přípravy

Nejspíš už jste to také zažili – olej v pánvi či hrnci pěnil natolik, že smažit v něm bylo prakticky nemožné. S následujícími tipy však nepříjemnému pěnění oleje snadno zvládnete zabránit.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Proč olej pění

Odpověď na otázku, proč olej v pánvi při smažení pění, je jednoduchá a jednoslovná – voda. Ta se s olejem prostě nemá ráda, a pakliže se octne s horkým olejem v kontaktu, chce rychle opustit prostor. A tak vystříkne – obvykle spolu s kapkou oleje. Klíčem k úspěchu tak je zbavit se co nejlépe veškeré vody, která se může při smažení do oleje dostat.

To se ale snáze řekne, než udělá. V některých případech, jako je smažení zmrazeného jídla, prostě nic nenaděláme a musíme použít víko, pokličku či jiná bezpečnostní opatření proti stříkajícímu oleji. I v tomto případě se ale pokuste minimalizovat kontakt vody s olejem, kupříkladu do něj nesypejte jídlo i s hrstkou ledu, která jej obklopuje.

Pakliže smažíte na pánvi, kterou jste právě umyli, věnujte se jejímu pečlivému osušení. Nejlépe s tím pomohou papírové utěrky, anebo posypání solí, která veškerou přebytečnou vodu pohltí.

Když už ale olej v pánvi pění jako běsnící bestie, existují čtyři tipy, které vám pomohou se ubránit.

2. KROK

1. Chléb

Možná to zní divně, ale vezměte plátek co nejsuššího, klidně úplně tvrdého chleba (tím lépe) a vhoďte ho do pěnícího oleje. Ve smažení pak pokračujte i s vloženým chlebem, který bude průběžně nasávat přebytečnou vodu.

2. Sůl

Jak už jsme zmínili výše, i sůl je skvělý absorbent vody, a proto ji můžete přidat rovnou do pěnivého oleje, což vám pomůže snáze dokončit probíhající smažení.

3. Korek

Možná to zní divně, ale když olej začne pěnit a vy máte po ruce kousek korku, jako je kus prostírání nebo zátku, prostě jej vhoďte do oleje a chvilku počkejte, Korek absorbuje vodu a olej přestane pěnit.

4. Studený olej

Někdy není při pěnění na vině přímo voda, ale příliš vysoká teplota oleje. V tom případě se hodí ho ochladit, čehož nejsnáze docílíte přidáním trochy studeného oleje. Tím pěnění na chvíli utlumíte, a pokud o něco snížíte teplotu, na kterou olej zahříváte, můžete se pěnění i zbavit.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů