Bílková roláda se smetanovým krémem a jahodami - postup přípravy
Nejen na svatého Valentýna, ale i po celý rok můžete svou drahou polovičku překvapit elegantní roládou plněnou jemným smetanovým krémem a kousky jahod. Do těsta navíc nepotřebujete ani špetku mouky, je tak vhodná i pro ty, kdo drží bezlepkovou dietu.
Na těsto
Na náplň
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky si schovejte do jiného receptu. Přidejte k bílkům špetku soli a začněte je šlehat šlehačem. Jakmile vznikne pěna, začnete zašlehávat moučkový cukr a citronovou šťávu. Šlehejte asi 5 až 7 minut, musí vzniknout tuhý sníh. Poté přidejte vanilin (případně vanilkový cukr) a kukuřičný škrob a zašlehejte do směsi.
Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem a důkladně ji rozprostřete. Na závěr můžete použít zoubkovanou cukrářskou stěrku a udělat na povrchu vlnky, roláda pak bude vypadat ještě lépe. Povrch těsta posypejte plátky mandlí. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 150 °C a pečte 50 minut.
Během pečení si nakrájejte několik jahod na malé kousky. V míse smíchejte smetanový sýr, například Philadelphia, a slazené kondenzované mléko. Pak přilijte studenou smetanu ke šlehání a šlehejte, dokud nevznikne hustý krém.
Vychladlý korpus opatrně sejměte z plechu, položte na něj pečicí papír a těsto obraťte, tak aby mandle ležely na druhém pečicím papíře. Ten první opatrně sloupněte z těsta. Korpus namažte hotovým krémem (trošku si ho odložte na závěrečné zdobení) a ten posypejte kousky jahod. Nakonec ho srolujte, zabalte do pečicího papíru a dejte na několik hodin do lednice.
Po uplynutí dané doby roládu dle fantazie dozdobte zbytkem krému a půlkami jahod i se stopkou. Nakrájejte ji na porce a podávejte.