Bochánky ke gulášovce - postup přípravy
Pokud si chcete udělat vlastní pečivo ke gulášové polévce, je velmi jednoduché. Paní Lenka Sedláčková, která nám recept poskytla, ho také nazývá vdolky.
Ingredience
Na posypání
Do mísy nalijte vlažné mléko, rozdrobte kostku droždí, přidejte cukr a promíchejte. Několik minut počkejte, dokud nezačne pracovat kvásek. Poté přidejte prosátou mouku, jedno vejce, olej a špetku soli. Rukou nebo za pomoci robota vypracujte hladké nelepivé těsto. Poté mísu přikryjte a nechte hodinu na teplejším místě kynout.
Plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a rozdělte zhruba na 12 dílů. Z každého udělejte malý bochánek a dejte je na plech, ale s rozestupy, ještě narostou. Na plechu je nechte 20 minut kynout.
Rozšlehejte si druhé vejce a bochánky jím potřete. Pak navrch nasypejte trochu máku a hrubé soli. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte bochánky 15 až 20 minut, dokud nebudou dozlatova. Pak je nechte vychladnout na mřížce a konzumujte.