Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Krásná a snadná piškotová roláda

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Krásná a snadná piškotová roláda - postup přípravy

Pokud už jste se někdy ocitli v pozici hostitele, jemuž dorazila nečekaná návštěva, určitě nám dáte za pravdu, že mít v takové chvíli v záloze recept na jednoduchý a rychle upečený lahodný dezert, je doslova k nezaplacení. Pokud vám dosud takový recept chybí, pak pro vás máme návod na přípravu jednoduché rolády ze žloutkového piškotu, která vypadá jako od profesionálního pekaře. Pokud ji navíc natřete nějakou ze svých výborných domácích ovocných zavařenin, máte o chloubu postaráno.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Začněte tím, že si roztlučete vajíčka a oddělíte bílky od žloutků do dvou misek. Mističku s bílky si na chvilku odložte. Do žloutků přidejte špetku soli a elektrickým šlehačem šlehejte osolené žloutky tak dlouho, dokud nevytvoříte nadýchanou pěnu. Pak přidejte 50 gramů cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se objem žloutkové pěny nezdvojnásobí.




Pak vyměňte mističky a věnujte se na chvíli bílkům. Ty opět elektrickým šlehačem (můžete i ručně, ale bude to trvat déle a bude to namáhavější) vyšlehejte do středně husté pěny. V této fázi pak přisypejte zbylé množství cukru tak, že jej rozdělíte na tři části. které do hmoty zašleháte postupně, aby se cukr dobře rozpustil. Ve šlehání pokračujte tak dlouho, dokud nezískáte opravdu pevný bílkový sníh, který po vytažení metliček zanechává pevné špičky.

Bílkovou a žloutkovou pěnu opět smíchejte dohromady, ale velmi opatrně a jemně, abyste pěnu nerozbili. Pak přimíchejte hladkou mouku a prášek do pečiva. Vytvořte hladkou a jednolitou hmotu.

V oddělené misce smíchejte mléko a olej a do směsi přidejte několik lžic vaječného těsta. Promíchejte a pak tuto směs vylijte do misky se zbývajícím těstem a promíchejte do hladka.

Plech na pečení si vyrovnejte pečicím papírem, vlijte do něj těsto, uhlaďte jeho povrch do roviny a dejte péct na 170 °C po dobu 30 minut.

Ještě horkou piškotovou placku vyklopte na čistý pergamen a sloupněte ten, na kterém se pekla. Na povrchu těsta vytvořte několik mělkých zářezů, pomažte celou placku džemem a s pomocí pečicího papíru těsto srolujte do těsného válečku. Ten zabalte do papíru a vložte do lednice asi na 1 hodinu a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů