Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jogurtové rohlíky s lněným semínkem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jogurtové rohlíky s lněným semínkem - postup přípravy

Domácí rohlíky vůbec nemusejí vypadat jako ty z obchodu, mohou být totiž ještě mnohem lepší. Vyzkoušejte kupříkladu rohlíky s jogurtem a lněným semínkem podle receptu od paní Anety Mühlhandlové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve si založte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a obojí rozmíchejte do hladké kašičky. Přidejte 2 lžíce hladké mouky, zalijte vlažnou vodou a znovu dobře promíchejte. Tuto směs nechte 20 minut stát, dokud se na hladině nezačnou tvořit bublinky.

2. KROK

K aktivovanému kvásku přidejte zbytek mouky, sádlo, jogurt, sůl a mleté lněné semínko a vypracujte hladké těsto, což nejlépe půjde v robotu nebo elektrickým hnětačem. Ručně to jde také, ale je to docela namáhavá práce. Hotové těsto zformujte do bochánku, v míse ho zakryjte čistou utěrkou a v teple ho nechte stát a kynout asi 45 až 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. KROK

Vykynuté těsto propracujte a vymačkejte z něho vzduchové bubliny. Rozdělte ho na 12 přibližně stejně velkých kusů, z každého z nich zformujte bochánek, zakryjte je utěrkou nebo fólií, aby nevysychaly, a nechte je 5 minut odpočinout.

4. KROK

Poté odebírejte zpod utěrky jeden bochánek po druhém. Vyválejte z každého tenký a dlouhý ovál, který stočte do tvaru rohlíku, položte ho na plech a opět zakryjte, aby nevysychaly. Rohlíky pak na plechu nechte ještě dalších 30 až 40 minut nakynout a mezitím si rozehřejte troubu na teplotu 230 °C.

5. KROK

Vykynuté rohlíky potřete či postříkejte vodou, posypejte je lněnými semínky a vložte do trouby péct po dobu kolem 12 až 15 minut, aby získaly světle zlatavou barvu. Po upečení vyskládejte rohlíky na mřížku, nechte je vychladnout a podávejte, nebo uložte nejlépe v plátěném sáčku či ve speciálním mikrovláknovém sáčku na pečivo.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Pečeme s Anet

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů