Borovicový sirup jen ze 2 ingrediencí - postup přípravy
Díky tomuto receptu získáte přírodní lék, který vám může ulevit od nachlazení, kašle i vážnějších zdravotních potíží. Borovicový sirup navíc připravíte jen ze 2 ingrediencí.
Ingredience
Borovicové pupeny očistěte od případného hmyzu, ale neomývejte je vodou. Poté je nakrájejte na menší kousky a jejich polovinou pokryjte dno zavařovací sklenice.
Pupeny zasypte polovinou množství cukru a vrstvení opakujte.
Tip: Na asi 3cm vrstvu pupenů patří 4 lžíce cukru. Každou vrstvu vždy důkladně utlačte. Klasický cukr můžete nahradit třtinovým.
Sklenici zakryjte víčkem nebo gázou, kterou připevněte ke sklenici gumičkou.
Poznámka: Do sklenice musí pronikat trochu vzduchu.
Borovicovými pupeny naplněnou sklenici umístěte na slunečné místo, nejlépe na parapet, kde ji nechte stát 2–6 týdnů. Každých pár dní obsah sklenice promíchejte, aby se cukr lépe rozpustil.
Poznámka: Aby sirup nezačal kvasit, v prvních týdnech ho mějte zakrytý pouze gázou a ujistěte se, že cukr pokrývá hladinu.
Po čase začnou pupeny pouštět mízu, která se při smíchání s cukrem promění v lahodný sirup. Ten sceďte pomocí plátýnka a vlijte ho do sterilizovaných sklenic, které pevně uzavřete.
Sklenice následně uchovávejte na tmavém a chladném místě. Takto vám sirup může vydržet i několik let.
Poznámka: Sterilizace sklenic zabrání znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.
Účinky
Borovicový sirup pomáhá od nachlazení, kašle, chrapotu. Zmírňuje zánět hltanu a průdušek. Dále pomáhá zmírňovat příznaky angíny, chřipky, rýmy, zimnice a ulevuje při celkové tělesné slabosti.
Poznámka: Borovicový sirup nepoužívejte při astmatu nebo černém kašli. Máte-li nějaké zdravotní potíže a nejste si užíváním sirupu jistí, poraďte se se svým lékařem.
Dávkování
Pro posílení imunity užívejte 1 lžíci sirupu denně. V případě zdravotních potíží, užívejte 2–3 lžičky sirupu 3x denně.
Přidat ho můžete do čaje nebo z něj připravte osvěžující nápoj smícháním s vodou.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Nat Ura

