Sbírka receptů na domácí limonády - postup přípravy
Limonády oceníte zejména v létě – dokonale vás osvěží a rozhodně i potěšíte všechny návštěvy, kterým je připravíte. Vypadají elegantně, chutnají výtečně a zároveň se postarají i o váš pitný režim.
Základní citronová limonáda
Malinová limonáda
Limonáda s pomerančem a tymiánem
Ibišková limonáda
Broskvová limonáda s bazalkou
Medová limonáda s kajenským pepřem
Základní citronová limonáda
Nachystejte si menší kastrůlek a nalijte do něj půl hrnku vody. Přidejte k ní půl hrnku cukru a obojí spolu zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a konzistence nezhoustne, Tímto jste vytvořili sladký sirup. Nyní vymačkejte citrony a jejich šťávu přilijte do džbánu se sirupem, přilijte 4 hrnky vody a základní citronová limonáda je na světě
Malinová limonáda
Maliny nasypejte do velkého džbánu a rozmačkejte je. Zalijte je čerstvou citronovou šťávou a znovu si vytvořte cukrový sirup. Ten nalijte do džbánu k malinám. Zalijte vše vodou, důkladně nápoj promíchejte a nechejte ho odležet na 20 minut, aby se uvolnila chuť malin. Poté máte hotovo a můžete nápoj podávat.
Limonáda z pomeranče a tymiánu
Opět vymačkejte citronovou šťávu, přidejte k ní ovšem i šťávu pomerančovou. Sirup nyní vytvoříte tak, že do kastrůlku nalijete vodu, přidáte cukr a také větvičky tymiánu. Vše spolu provařte do zhoustnutí konzistence. Pomeranč nakrájejte na plátky. Do velkého džbánu nalijte citronovou šťávu, pomerančovou šťávu, cukrový sirup a vodu, nakonec dodejte nakrájený citron a směs promíchejte.
Ibišková limonáda
Opět vymačkejte citrony a nachystejte si cukrový sirup. Uvařte ibiškový čaj ve čtyřech hrncích vody a vyčkejte, než vychladne. Poté do džbánu postupně nalijte citronovou šťávu, cukrový sirup a vychlazený ibiškový čaj. Následně máte hotovo.
Broskvová limonáda s bazalkou
Broskve nakrájejte na menší kousky a dejte je do džbánu spolu s očištěnými lístky bazalky. Vymačkejte z broskve šťávu (lze nahradit broskvovým džusem) a nalijte ji do džbánu. Poté klasicky přilijte i citronovou šťávu spolu s cukrovým sirupem a nakonec vše dolijte vodou. Důkladně směs promíchejte a další limonádu máte na světě.
Medová limonáda s kajenským pepřem
V tomto případě budete sladký sirup připravovat z medu a vody, nikoliv z cukru. Postup zůstává stejný. Během vaření do tekutiny ovšem přisypejte kajenský pepř a za stálého míchání vytvořte sirup. Do džbánu nalijte citronovou šťávu, vytvořený sirup z medu a dolijte vše vodou. Poté máte hotovo.