Borůvkový koláč s citronem a vanilkou - postup přípravy
Borůvkový koláč je skvělý způsob, jak využít čerstvé nebo mražené borůvky. Vytvořte dezert s osvěžující chutí a pochutnejte si na něm u snídaně nebo odpolední kávy.
Těsto
Náplň
Na posypání
Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Jakmile se ingredience propojí, přidejte do směsi zakysanou smetanu, olej, vanilkový extrakt a špetku soli.
Ingredience znovu prošlehejte a ve vedlejší míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva. Suchou směs po částech vmíchejte do vaječné směsi, do které přidejte také citronovou kůru a šťávu.
Tip: Suché ingredience doporučujeme před použitím prosít, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
V jiné míse smíchejte borůvky se škrobem a citronovou šťávou a začněte s plněním dortového ráfku, který vymažte trochou másla a vyložte pečicím papírem.
Ráfek naplňte polovinou množství těsta, které pokryjte polovinou množství borůvek. Ovoce poté zakryjte zbytkem těsta, které posypte zbylým množstvím borůvek.
Borůvkový koláč pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 55 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, zjistíte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud ji vytáhnete čistou, máte upečeno. V případě, že se na ní zachytí trochu těsta, ještě chvíli pečte.
Po upečení dortový ráfek z dezertu sundejte a nechte koláč 20 minut volně chladnout. Poté jej podávejte posypaný moučkovým cukrem, nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Natashas Kitchen