Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketové lívanečky s česnekem a jarní cibulkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Cuketové lívanečky s česnekem a jarní cibulkou - postup přípravy

Jemné smažené placičky z čerstvé cukety ochucené česnekem a jarní cibulkou jsou zajímavým zpestřením jídelníčku. Skvěle se hodí jako chutná, lehká a zdravá večeře, snídaně i svačina na výlety nebo do práce.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Cukety umyjte a osušte papírovými utěrkami. Odkrojte špičky, které bývají hořké a u stonku komerčně pěstovaných plodin se často hromadí rezidua chemických hnojiv a postřiků.




Očištěné cukety rozkrojte podélně na čtvrtiny a ty rozkrájejte na menší kousky. Vložte je do hluboké mísy. Vyklepněte k nim tři vajíčka a výkonným tyčovým mixérem vše rozmixujte do úplně hladké konzistence.

Cuketovou směs podle chuti osolte a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Do směsi prolisujte jeden očištěný stroužek česneku a vařečkou všechny přísady znovu dobře promíchejte.

Očistěte jarní cibulku, překrojte ji na poloviny a bílé i zelené části nakrájejte na jemná kolečka, která zapracujte do cuketové směsi.

Zahustěte vše pěti polévkovými lžícemi hladké mouky a zadělejte husté zeleninové těsto. Pokud se vám nepodařilo mouku rozmíchat dokonale a zbyly vám v kompozici hrudky, nebojte se sáhnout znovu po tyčovém mixéru a vše ještě jednou promixovat.

Přidejte dvě polévkové lžíce rostlinného oleje a znovu promíchejte.

Na kamnech rozehřejte velkou pánev s vrstvou rostlinného oleje. Když je horká, odeberte malou naběračkou trochu zeleninové hmoty a vytvořte z ní v pánvi malé placičky. Ztlumte oheň na mírnou úroveň a smažte placky tak dlouho, dokud se nezpevní natolik, aby bylo možné je otočit na druhou stranu.

Osmahněte je i z druhé strany dozlatova a sejměte je z pánve na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej.

Podávejte ještě čerstvé a teplé spolu s kopečkem zakysané smetany nebo jiné oblíbené omáčky, anebo i studené jako vždy připravenou svačinku.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů