Bramborová polévka s bramborovou buchtou - postup přípravy
Poctivá bramboračka zahuštěná pouhou zeleninou a doplněná o chutnou bramborovou buchtu podle receptu paní Ireny Scholtzové vydá za plnohodnotný oběd. Přípravy se přitom nemusejí obávat ani začátečníci.
Bramborová polévka
Bramborová buchta
Nejprve připravte bramborové buchty. V misce smíchejte cukr, rozdrobené kvasnice a teplé mléko do hladké směsi a nechte ji asi 15 minut v teple stát, dokud se na povrchu neobjeví pěna. Oloupejte brambory a česnek a obojí nastrouhejte najemno a smíchejte dohromady spolu s kváskem. Přidejte hladkou mouku, vejce, sůl a majoránku a zadělejte řidší těsto. Pekáč vytřete sádlem a vlijte do něj těsto, které nechte asi 30 minut vykynout. Poté ho pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 190 °C po dobu kolem 35 minut dozlatova.
Očistěte brambory, mrkve a pastináky a nakrájejte je na menší kousky do velkého hrnce. Přidejte pokrájenou jarní cibulku, sůl, kmín, majoránku a olej, zalijte dvěma litry vody, přiklopte pokličkou a nechte na sporáku asi 30 minut vařit, dokud všechna zelenina nezměkne.
Naberte asi půl litru polévky, včetně zeleniny, a tyčovým mixérem ji promixujte do husté a hladké kaše, kterou za stálého míchání nalijte zpátky do polévky. Přidejte hrst sušených hub, nechte ještě 5 minut provařit a podávejte spolu s bramborovou buchtou.