Bramborové karbanátky s mletým masem a strouhaným sýrem - postup přípravy
Smažené karbanátky z brambor plněných mletým masem a sýrem jsou chutné, voňavé a velmi uspokojivé. Pokud pátráte po originálním receptu na rychlou a chutnou večeři či oběd, můžeme tuhle dobrotu jen vřele doporučit. Doplňte ji čerstvou zeleninou a nepotřebujete ke štěstí už nic dalšího.
Ingredience
Na obalení
Oloupejte brambory a rozkrájejte je na středně velké kostky. Na kamnech ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Když začne bublat, osolte ji a vsypte do ní pokrájené brambory. Nechte je vařit pod pokličkou, dokud úplně nezměknou. Mezitím rozkrájejte maso na kostky a v mlýnku či mixéru ho semelte najemno (anebo použijte už hotové mleté maso z obchodu). Vložte mleté maso do misky, podle chuti ho osolte a posypejte mletým pepřem. Čerstvou petrželovou nať nasekejte na jemno a vhoďte ji do mísy s mletým masem. Vyklepněte ke směsi jedno vajíčko a nejlépe ručně vše promíchejte do jednolité směsi.
Uvařené brambory slijte a nechte zchladnout a odpařit. Vložte je do hluboké mísy a rozdrťte je na kaši, kterou opět podle chuti osolte a opepřete. Nastrouhejte sýr na hrubém struhadle a přidejte ho do mísy s drcenými bramborami. Vše důkladně promíchejte a lžící kaši ještě trochu nadrťte.
Odebírejte z bramborové směsi kousky o velikosti dlaně, zformujte je nejprve na kuličku, kterou poté rozplácněte na placku. Doprostřed vložte lžíci masové náplně a bramborovou hmotu kolem ní důkladně uzavřete a zamačkejte. Tímto způsobem zpracujte veškerou bramborovou i masovou směs.
Připravte si mělký talíř se strouhankou a do hlubokého talíře vyklepněte vajíčko, přilijte k němu smetanu, dochuťte směs uzenou paprikou a zahustěte hladkou moukou. Vše důkladně promíchejte. Každý bramborový karbanátek obalte nejprve ve vaječné směsi a poté ve strouhance. Takto připravené karbanátky smažte v rozpálené pánvi s vyšší vrstvou oleje na středním ohni po obou stranách dozlatova. Po dosmažení je nechte okapat na ubrouscích a ihned podávejte.