Bramborové minivánočky - postup přípravy
Pokud před obřími vánočkami dáváte přednost raději drobnějšímu pečivu, vyzkoušejte tyto roztomilé minivánočky podle receptu od paní Renaty Adámkové. Její tajnou přísadou jsou uvařené brambory, díky kterým si vánočky zachovají nádhernou vláčnost a jemnost.
Ingredience
Droždí rozdrobte do misky, přisypejte k němu trochu cukru a vše zalijte vlažným mlékem. Směs promíchejte, aby se cukr a droždí rozpustily, a nechte směs stát na teplém místě asi 10 až 15 minut, dokud se kvasinky neprobudí k životu. To poznáte podle pěnivé čepice, která se na hladině směsi začne tvořit.
Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku a moučkový cukr, přidejte vzešlý kvásek, jeden žloutek, 100 ml oleje a zbylé mléko. Mimoto do těsta přidejte také dvě jemně nastrouhané uvařené brambory a, pokud chcete, přimíchejte také rozinky. Zadělejte soudržné a pružné těsto, které vložte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple 1 hodinu kynout.
Po vykynutí z těsta vymačkejte vzduch, na válu ho ručně trochu propracujte a rozdělte ho na 14 kousků a každý z nich ještě na 3 další, které vyválejte do dlouhých pruhů. Ty smotejte do tvaru copánku a na obou koncích je důkladně zamačkejte.
Hotové minivánočky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte je dalších 20 až 30 minut nakynout. V misce rozšlehejte jeden vaječný žloutek, jímž potřete povrch všech vánoček a posypejte je nasekanými plátky mandlí.
Připravené vánočky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je po dobu kolem 10 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Pak už je jen nechte zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.