Bramborové placky „Přesňáky“ - postup přípravy
Nasucho pečené placky z brambor a mouky jsou letitou dobrotou, která se dědí po staletí z matky na dceru. O svůj vlastní rodinný recept se s námi podělila paní Marie Kopalová.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nechte zchladnout. Poté je nastrouhejte nahrubo, smíchejte je s hladkou moukou (můžete použít i polohrubou), přidejte špetku soli a uhněťte těsto, které zformujte do tvaru dlouhé šišky.
Z těstové šišky odkrajujte kousky, které rozválejte na placku a dejte je péct na suché pánvi po obou stranách dozlatova. Pokud chcete, můžete pánev vynechat a péct je rovnou na rozpáleném kovovém tále, ale jde to i přímo na sklokeramické desce. Jakmile se začnou v placce nafukovat bubliny, otočte ji na druhou stranu.
Všechny upečené placky ihned po sejmutí ze sporáku potřete sádlem nebo máslem, aby zvláčněly. Podávat je můžete namazané povidly a případně i posypané mletým mákem, cukrem a pokapané rozpuštěným máslem nebo sádlem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.