Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak správně vařit fazole

Jak správně vařit fazole - postup přípravy

Fazole jsou univerzální a velmi trvanlivou potravinou, jejíž zásobu byste měli mít vždy v kuchyni. Potíž je v tom, že mnoho lidí úplně přesně neví, jak se sušenými fazolemi pracovat, a proto raději dávají přednost konzervovaným fazolím z obchodu. A to je škoda, protože fazole se snadno pěstují na zahrádce a usušené dokážou čekat i celé roky, dokud se nerozhodnete je uvařit, a neztrácejí nic na svojí kvalitě ani nutričních hodnotách. Poradíme vám, jak fazole připravit tak, aby byly měkké, chutné a nerozvařily se vám do rozblemcané kaše.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem je před přípravou pokrmu přes noc fazole namočit do vody. Měly by se koupat alespoň 8 hodin, klidně ale i déle. Poté vodu slijte a fazole ještě dobře propláchněte proudem vody.




Do odmočených fazolí nalijte novou studenou vodu a postavte je na kamna. Na mírném ohni je pomalu přiveďte k varu. Pak vodu slijte a znovu v cedníku propláchněte vodou.

Vraťte fazole do hrnce, zalijte je novou vodou, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Naposledy vodu vylijte, fazole umyjte a napusťte k nim novou vodu. Tentokrát už vodu trochu osolte a vařte fazole doměkka.

Tento proces je důležitý pro to, aby byly fazole snesitelné pro náš trávicí trakt. Nakonec fazole slijte, přidejte k nim trochu másla a promíchejte. Už takto budou velmi lahodné. Dále je můžete zpracovat do salátů, gulášů a dalších skvělých pokrmů.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů