Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Fritované cuketové mráčky

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Fritované cuketové mráčky - postup přípravy

Fritované cuketové mráčky jsou vlastně velmi snadný pokrm, který skvěle poslouží jako zobání k televizi nebo pro posezení s přáteli. Jedná se o základní a nejsnazší zeleninové těsto s nejprostším způsobem tepelné úpravy.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cuketu omyjte, osušte a nastrouhejte nahrubo. Pokud chcete, můžete přidat také mrkev, trochu česneku, jemně nasekané cibule nebo strouhaného kořene zázvoru. Nic z toho ale není nutné, vystačíte si i s prostou cuketou.

Zeleninu posypejte lžičkou soli, dobře promíchejte a nechte asi 10 až 15 minut stát, aby cuketa pustila vodu. Tu z ní důkladně vymačkejte a ještě dužninu vložte na chvíli do cedníku okapat.

2. KROK

Vyklepněte vejce a oddělte bílek od žloutku. Žloutek rozšlehejte a přidejte k němu lžíci hrubé mouky, krupice, anebo třeba hrachové či kokosové mouky. Pokud byste přidali mouky či krupice moc, odměřte lžící trochu vody, kterou směs mírně nařeďte. Měli byste vytvořit pastovitou konzistenci.

K této směsi přidejte vyždímanou a okapanou cuketu a vše důkladně promíchejte. Bílek vyšlehejte do středně pevné pěny, kterou vmíchejte do cuketové směsi. Pokud by bylo těsto příliš tekuté, přisypejte trochu mouky.

3. KROK

Nyní v hrnci zahřejte vysokou vrstvu oleje. Můžete použít i fritézu, kterou nastavte na teplotu 170 °C. Naberte na lžíci trochu cuketového těsta, které nožem či lžičkou odkrajujte po kouskách do horkého oleje, a smažte je dozlatova, přičemž je často promíchávejte a kontrolujte. Obláčky by měly být zvenčí lehce nazlátlé a zevnitř vláčné.

Pokud byste se fritování v oleji raději vyhnuli, můžete použít i nepřilnavou pánev bez jediné kapky oleje.

4. KROK

Hotové cuketové obláčky podávejte jako chutnou svačinku k televizi, na party či k posezení s přáteli a můžete ji doplnit o svou oblíbenou studenou omáčku.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů