Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové šišky se strouhankou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Bramborové šišky se strouhankou - postup přípravy

Bramborové šišky nebo také šulánky jsou starý tradiční recept z chudých domácností, kde nebylo peněz nazbyt. Z mála levných ingrediencí nasytíte celou rodinu a ještě si skvěle pochutnáte. O recept se podělila paní Marie Kopalová.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je vychladnout. Oloupejte je, nastrouhejte najemno do mísy, přidejte 300 gramů hrubé mouky, dvě vajíčka, lžičku soli, polévkovou lžíci sádla a jednu lžíci bramborového škrobu. Uhněťte soudržné a hutné těsto.

2. KROK

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Z připraveného těsta odebírejte kousky a vyválejte z nich menší šištičky. Vhazujte je do vroucí vody a vařte je asi 5 minut, dokud samy nevyplavou na hladinu. Zpočátku vaření je můžete jemně promíchat rukojetí vařečky, aby se nepřilepily ke dnu a nespálily se. Po dovaření je nechte dobře okapat.

3. KROK

V pánvi rozehřejte máslo, případně ve směsi s rostlinným olejem a vsypte na něj strouhanku, kterou za stálého míchání nechte opražit dozlatova. Pokud chcete jídlo nasladko, můžete přidat trochu skořice, případně moučkového cukru. Jídlo můžete podávat též naslano, v tom případě nepřidávejte už nic dalšího.

4. KROK

Okapané bramborové šišky rozdělte na talíře a posypejte je opraženou strouhankou. Pokud připravujete sladký pokrm, posypejte je trochou moučkového cukru a polijte rozpuštěným máslem. Jestliže máte raději slanou verzi, omastěte šulánky trochou rozpuštěného sádla a přidejte kyselou okurčičku.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů