Bramborové šišky se strouhankou - postup přípravy
Bramborové šišky nebo také šulánky jsou starý tradiční recept z chudých domácností, kde nebylo peněz nazbyt. Z mála levných ingrediencí nasytíte celou rodinu a ještě si skvěle pochutnáte. O recept se podělila paní Marie Kopalová.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je vychladnout. Oloupejte je, nastrouhejte najemno do mísy, přidejte 300 gramů hrubé mouky, dvě vajíčka, lžičku soli, polévkovou lžíci sádla a jednu lžíci bramborového škrobu. Uhněťte soudržné a hutné těsto.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Z připraveného těsta odebírejte kousky a vyválejte z nich menší šištičky. Vhazujte je do vroucí vody a vařte je asi 5 minut, dokud samy nevyplavou na hladinu. Zpočátku vaření je můžete jemně promíchat rukojetí vařečky, aby se nepřilepily ke dnu a nespálily se. Po dovaření je nechte dobře okapat.
V pánvi rozehřejte máslo, případně ve směsi s rostlinným olejem a vsypte na něj strouhanku, kterou za stálého míchání nechte opražit dozlatova. Pokud chcete jídlo nasladko, můžete přidat trochu skořice, případně moučkového cukru. Jídlo můžete podávat též naslano, v tom případě nepřidávejte už nic dalšího.
Okapané bramborové šišky rozdělte na talíře a posypejte je opraženou strouhankou. Pokud připravujete sladký pokrm, posypejte je trochou moučkového cukru a polijte rozpuštěným máslem. Jestliže máte raději slanou verzi, omastěte šulánky trochou rozpuštěného sádla a přidejte kyselou okurčičku.