Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborový koláč s klobásou a sýrem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Bramborový koláč s klobásou a sýrem - postup přípravy

Tento koláč by se dal nazvat také jako pizza naruby. Korpus tvoří strouhané brambory a celá dobrota se upeče v obyčejné pánvi.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Brambory oškrábejte ze slupky a nastrouhejte je nahrubo. Vložte je do misky, zalijte studenou vodou tak, aby byly úplně ponořené, a nechte je chvíli vymáčet, aby se z nich vyplavil škrob.

Klobásu nastrouhejte na hrubém struhadle. .

Petrželku nasekejte najemno a vyklepněte k ní tři vajíčka. Podle chuti je osolte a přidejte trochu majoránky a vše prošlehejte do homogenní konzistence.

2. KROK

Namočené brambory slijte přes cedník a nechte je chvíli okapat. Mezitím nakrájejte sýr na tenké plátky a jarní cibulku nasekejte nadrobno. Slité brambory vsypte do mísy, zasypete je bramborovým škrobem a důkladně je promíchejte. Poté k bramborám přilijte směs vajíček a petrželky a opět dobře promíchejte.

3. KROK

Na sporáku rozehřejte pánev se silným dnem, do níž nalijte souvislou vrstvu olivového oleje a rozprostřete do ní asi polovinu připravené bramborové směsi. Rozložte ji po celé ploše pánve a povrch mírně upěchujte a vyrovnejte. Zakryjte pánev pokličkou a nechte bramborovou placku na mírném ohni smažit 5 minut.

4. KROK

Po pěti minutách povrch placky potřete sladkou chilli omáčkou, posypejte strouhanou klobásou a jarní cibulkou. Navrch nastrouhejte trochu parmazánu a vyrovnejte plátky mozzarelly nebo jiného sýra. Tyto přísady pak překryjte druhou polovinou bramborové náplně, dobře ji rozprostřete po celé ploše a zalijte ji zbylou směsí z misky.

5. KROK

Pánev opět zakryjte pokličkou a pokračujte ve smažení dalších 10 minut. Poté ji odkryjte, s pomocí velkého talíře či prkénka otočte bramborovou placku z pánve a vraťte ji zpátky neopečenou stranou dolů. Přitom dejte pozor, abyste se nepopálili! Pod placku přilijte ještě trochu oleje a nechte ji smažit dalších 10 minut.

6. KROK

Hotovou bramborovou placku vyklopte z pánve, nechte ji chvilku odpočinout, nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte. I když nejlépe chutná čerstvá, i po vychladnutí může sloužit jako chutná svačina s sebou na cesty.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů