Brambory se slaninou a kapustou - postup přípravy
Bramborové přílohy nemusejí být stále stejné a nudné. Zejména bramborová kaše je jako stvořená pro ozvláštnění některými dalšími surovinami, které jí propůjčí úplně novou a neotřelou chuť. Tím proměníte kaši v mnohem zajímavější pokrm, který je v tu chvíli vhodný pro konzumaci i sám o sobě, ale stejně dobře jej můžete použít jako zajímavou, zdravou a chutnou přílohu.
Ingredience
Brambory umyjte, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte lžíci soli a přiveďte na kamnech k varu. Vařte brambory doměkka. Pak je slijte, nechte je vychladnout a odpařit veškeré zbytky vody a oloupejte z nich slupku.
Slaninu nakrájejte na tenké proužky. Cibulku očistěte a ostrým nožem ji nasekejte na jemné kostičky či proužky. Stroužky česneku oloupejte a pokrájejte na jemné plátky. Kapustu očistěte od svrchních listů, rozkrojte ji na čtvrtky a nakrouhejte na tenké proužky.
Na kamnech rozpalte pánev a rozpusťte na ní kousek másla. Vhoďte na ni proužky slaniny a opražte je dokřupava. Opečenou slaninu vytáhněte z pánve a odložte stranou a do výpeku přidejte cibuli, plátky česneku a pokrájenou kapustu. Lehce všechno opražte, podlijte trochou vody a poduste tak akorát na skus.
Brambory rozmačkejte drtičem na brambory, přidejte máslo a mléko a smíchejte na bramborovou kaši. Do kaše pak přimíchejte podušenou kapustu s cibulí a česnekem, dochuťte solí a pepřem a podávejte porce posypané opečenou slaninou.
Jako přílohu můžete tuto kaši použít k opečené krkovičce s omáčkou, ke grilované zelenině nebo ke karbanátkům z mletého masa. Velmi dobrá je kaše i samotná spolu se salátem z čerstvé zeleniny.
Dobrou chuť.