Brokolicové karbanátky se šunkou a sýrem - postup přípravy
Brokolice je neprávem opomíjeným druhem zeleniny. Objevte její skryté možnosti a nepoznané chutě a zpracujte ji třeba ve formě lahodných zeleninových karbanátků se šunkou a sýrem podle receptu od paní Jaroslavy Slavíkové.
Ingredience
Brokolici rozeberte na růžičky a propláchněte je vodou. V hrnci přiveďte k varu vodu, vsypte do ní rozebranou a omytou brokolici nechte povařit asi 5 minut a poté ji prudce zchlaďte v ledové vodě (může být i s kostkami ledu), aby si zachovala barvu a křehkost. Povařenou a zchladlou brokolici nechte důkladně okapat a ještě ji přes sítko či v čisté utěrce co nejlépe vyždímejte.
Vyždímanou brokolici nakrájejte na velmi drobné kousky, zejména si nechte záležet na stonku a větvičkách. Nadrobno nakrájejte také šunku a sýr nastrouhejte nahrubo. Všechny tři přísady smíchejte v jedné velké míse, přidejte vajíčko a podle chuti sůl, mletý černý pepř, česnek a případně jakékoliv jiné koření, které máte rádi. Přisypejte také trochu strouhanky tak, abyste vytvořili tvárné, ale ne moc husté těsto.
Z těsta odebírejte kousky zhruba o velikosti dlaně, z nichž zformujte kuličky. Přehazujte je z ruky do ruky, aby se hmota co nejvíce upěchovala dohromady. Každou z nich pak obalte nejprve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.