Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavé a šťavnaté bramboráky se sýrem a šunkou

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Křupavé a šťavnaté bramboráky se sýrem a šunkou - postup přípravy

Rádi si čas od času dopřáváte s rodinou klasické bramboráky s majoránkou a česnekem? Potom vás nadchne i tato variace s šunkou, sýrem a petrželkou! Placky můžete konzumovat nejen na večeři, ale také s přáteli při posezení i dobře vychlazeného pivního moku.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Posléze vymačkejte ze zeleniny šťávu a pokračujte v přípravě těsta. K bramborám vložte vejce, nahrubo strouhanou šunku, najemno nasekanou čerstvou petrželku.




A dále nahrubo strouhaný sýr (hodit se bude např. eidam, čedar nebo gouda) a zasypte hladkou moukou. Směs také nezapomeňte osolit a opepřit dle libosti. Ze všech surovin vypracujte homogenní polotuhé těsto.

Smažení bramboráků se šunkou i sýrem a jejich servírování

V poslední fázi si rozpalte ve větší pánvi slunečnicový olej a až bude dostatečně žhavý, pokládejte na něj pomocí naběračky či lžíce menší množství těsta. Bramboráky pečte dozlatova z obou stran. Před podáváním nechte na papírových utěrkách okapat přebytečný tuk. Skvělý bude pokrm jak teplý, tak i studený. Doplnit porci můžete třeba o oblíbené dipy a studené omáčky. Přejeme vám dobrou chuť.

Různé variace bramboráků

Bramboráky můžete připravit nejrůznějšími způsoby, proto se nemusíte striktně držet výše uvedeného receptu. Chutné budou například i se strouhanou cuketou anebo strouhanou mrkví. Kromě šunkového salámu pak můžete do těstíčka přidat i uzené maso. Sýr lze zvolit i  jiný nežli tvrdý. Výborně vynikne například modrý sýr či mozzarella.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů