Broskvové sušenky Peach Cookies - postup přípravy
Broskve, broskve, všude broskve. A kdybyste broskví neměli dost, můžete si upéct sušenky ve tvaru broskve, které chutnají jako broskve! V mnohých zemích už tradiční pečivo, které od letního ovoce sotva rozeznáte, konečně může zavítat i do českých domovů. Je to totiž bez debaty jedno z nejoriginálnějších druhů letního cukroví, které jste kdy měli tu čest prohnat svojí troubou. Jsou to vlastně jednoduché máslové sušenky plněné broskvovým džemem a sekanými ořechy a barvené pomerančovým likérem. Doufáme, že si jejich přípravu užijete stejně jako my.
Těsto
Náplň
Ozdoba
Nejprve si dejte předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a dva plechy vyložte pečicím papírem. Nyní si připravte těsto na sušenky. Do velké mísy nasypejte 60 g moučkového cukru, ostrouhejte k němu kůru z citronu na jemném struhadle a dejte přitom pozor, abyste nestrouhali příliš do bílé vrstvy citrónu. Ta je totiž velmi hořká. Pak přidejte ještě změklé máslo a vyšlehejte tyto tři suroviny do hladké a jednolité konzistence.
Do této smetanovité hmoty vyklepněte vajíčko, přidejte lžičku vanilkového extraktu a tři lžíce zakysané smetany. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
V oddělené misce smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva a půl lžičky soli, aby se suché suroviny vzájemně dobře promíchaly. Pomocí šlehače pak tuto sypkou směs na nejnižší otáčky vmícháme do máslového krému. Mělo by vám vzniknout pevné a soudržné těsto.
Namažte si ruce tukem, odtrhávejte z těsta kousky zhruba velikostně na polévkovou lžíci a tvarujte z něho koule. Ty pak vyrovnejte na připravený plech a dejte péct asi na 13 až 15 minut, dokud jejich povrch nezrůžoví. Pak je vyjměte z trouby a nechejte úplně vychladnout.
Když máslové kuličky vychladnou, vezměte ostrý nůž a všechny kuličky rozkrojte napůl. Z prostředka každé kulaté poloviny odstraňte nožem vnitřek a vydlabanou část si odložte v misce, ještě ji budete potřebovat při vytváření náplně.
Připravte si náplň. Vydlabané středy sušenek rozdrťte na drobky, přidejte k nim čtvrt šálku broskvového džemu a stejné množství sekaných ořechů. Všechno velmi dobře promíchejte a naplňte touto směsí zdobicí sáček se širokou špičkou (my jsme použili 9 mm). Jádra připravených sušenek naplňte připravenou broskvovou hmotou a slepujte vždy dvě poloviny dohromady.
Nyní přijde na řadu zdobení. Připravte si tři misky. Do dvou z nich nalijte broskvový likér nebo sirup, přičemž do jedné z nich nakapejte červené barvivo a do druhé oranžové barvivo. Třetí misku naplňte jemný krystalový cukr.
Polovinu každé z broskví namočte do žluté misky, druhou polovinu do červené misky a celé je pak obalte v cukru.
Takto připravené sušenky vyskládejte na talíř, ozdobte je zelenými lístky a podávejte.