Buchta na plech s ořechovým krémem a čokoládou - postup přípravy
Možná si myslíte, že vám nikdy nechutnala ořechová buchta, a proto vám nebude chutnat ani tato. To je ale velký omyl. Jedná se netradiční recept s krémem a čokoládou, které vyrovnají ořechovou chuť. Díky tomu si tento dezert vychutnají i lidé, kteří obvykle ořechové dezerty nemají rádi.
Těsto
Krém
Poleva
Na těsto oddělte bílky od žloutků. Poté vyšlehejte bílky a přidejte do nich jednu lžíci cukru. Nepřestávejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a nezapracuje do bílků. Žloutky lehce vyšlehejte vidličkou se špetkou soli. Poté je můžete přidat do vyšlehaných bílků. Šlehejte po dobu 30 vteřin. Přes síto do mísy prosejte mouku a poté vše lehce promíchejte směrem odspoda nahoru.
Připravte si plech o rozměrech 25×35 cm. Vymažte ho olejem a vysypejte moukou. Nebo plech jednoduše vyložte pečicím papírem. Po menších dávkách přeneste těsto na plech a uhlaďte jej. Troubu předehřejte na 170 stupňů a pečte, dokud povrch nezezlátne a těsto neprojde testem s párátkem (tedy zhruba 25 minut). Poté nechte těsto zcela vychladnout.
Nyní připravte krém. Do hrnce se silným dnem vložte vlašské ořechy, škrob a cukr. Za stálého míchání přilijte mléko. Hrnec dejte na sporák, ohřívejte a neustále míchejte, dokud krém nádherně nezhoustne. Poté ho nechte zcela vychladnout, čímž ještě trochu zhoustne. Změklé máslo vyšlehejte do máslové pěny. Poté ji přidejte k ořechovému krému. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlé těsto.
Plech s ořechovým krémem vložte na 30 minut do lednice. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni na mírném ohni s malým množstvím mléka. Neustále míchejte a podle potřeby přidávejte mléko, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Nechte vychladnout a poté rovnoměrně nalijte na krém. Špičkou vidličky můžete nakreslit čáry, vlny nebo jiné obrazce. Nechte vychladnout, dokud poleva neztuhne.