Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kouzelný makový koláč s bílou čokoládou

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Kouzelný makový koláč s bílou čokoládou - postup přípravy

Pokud hledáte inspiraci, co upéct v neděli ke kávě, vyzkoušejte recept na vláčný kouzelný makový koláč, jehož přípravu a následný výsledek budete zkrátka milovat. Podávat ho můžete samotný nebo s citronovou polevou.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Máslo rozpusťte na středním plameni a poté ho stáhněte z ohně.  Přidejte do něj bílou čokoládu a pečlivě ji rozmíchejte. Směs nechte lehce vychladnout.

2. KROK

Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Do žloutků přisypte cukr a vanilkový cukr. Směs pečlivě vyšlehejte do lehké pěny.

3. KROK

Do žloutkové pěny vmíchejte studenou vodu a poté pomalu přilévejte za stálého míchaní vlažnou rozpuštěnou bílou čokoládu.

4. KROK

Postupně vmíchejte prosátou hladkou mouku a citrónovou kůru. Poté do směsi přisypte polovinu mletého máku, promíchejte ji a vsypte druhou polovinu.

5. KROK

Směs promíchejte a vlijte do ní lžíci rumu a 300 ml mléka, poté přilijte zbylé mléko a směs opět promíchejte. Do bílků přidejte špetku soli a citrónovou šťávu.

6. KROK

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, vlijte do něj žloutkovou směs a pomocí stěrky ji lehce promíchejte. Pokud na hladině zůstanou větší kousky sněhu, nerozmíchávejte je.

7. KROK

Formu o velikosti 30×20 cm vymažte máslem a směs do ní přelijte. Koláč přendejte do předehřáté trouby na 160 °C a pečte ho přibližně 60 minut. Program zvolte horní a spodní ohřev.

8. KROK

Koláč nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho uložte do lednice na minimálně 2 hodiny, ideálně však přes noc.

9. KROK

Koláč nakrájejte na libovolné kousky. Před servírováním ho můžete posypat moučkovým cukrem nebo ho přelít citrónovou polevou.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK

Zdroj receptu: Sašina Kuhinja

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů