Čerstvý domácí sýr z mléka - postup přípravy
Vyrobit si domácí čerstvý sýr je mnohem snazší, než se může zdát. Stačí dodržet jednoduchý postup a získáte produkt o stejné, ne-li ještě lepší kvalitě, než jakou oplývají ty ze supermarketu.
Ingredience
Nalijte mléko (musí být čerstvé, nejlépe od farmáře) do hrnce. Zahřejte ho na sporáku na takovou teplotu, aby jste v mléce vydrželi mít prst ještě asi 10 sekund.
Pak do něho za stálého míchání pomalu přilévejte ocet, začne se srážet. Poté opět pomalu a postupně přilévejte citronovou šťávu. Nakonec hrnec sundejte ze sporáku a nechte směs 30 minut stát.
Síto vyložte gázou nebo podobnou látkou a hmotu přeceďte. Nechte ji asi 30 minut odkapávat a pak ji v látce co nejvíce vyždímejte.
Přidejte do ní sůl, dobře sýrovou hmotu propracujte rukama a natlačte ji do vhodných plastových krabiček. Nechte je 24 hodin odležet v lednici a můžete sýr konzumovat. Z 1 dávky získáte zhruba 632 g poctivého domácího sýra.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Reina