Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čerstvý domácí sýr z mléka

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Čerstvý domácí sýr z mléka - postup přípravy

Vyrobit si domácí čerstvý sýr je mnohem snazší, než se může zdát. Stačí dodržet jednoduchý postup a získáte produkt o stejné, ne-li ještě lepší kvalitě, než jakou oplývají ty ze supermarketu.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Nalijte mléko (musí být čerstvé, nejlépe od farmáře) do hrnce. Zahřejte ho na sporáku na takovou teplotu, aby jste v mléce vydrželi mít prst ještě asi 10 sekund.

2. KROK

Pak do něho za stálého míchání pomalu přilévejte ocet, začne se srážet. Poté opět pomalu a postupně přilévejte citronovou šťávu. Nakonec hrnec sundejte ze sporáku a nechte směs 30 minut stát.

3. KROK

Síto vyložte gázou nebo podobnou látkou a hmotu přeceďte. Nechte ji asi 30 minut odkapávat a pak ji v látce co nejvíce vyždímejte.

4. KROK

Přidejte do ní sůl, dobře sýrovou hmotu propracujte rukama a natlačte ji do vhodných plastových krabiček. Nechte je 24 hodin odležet v lednici a můžete sýr konzumovat. Z 1 dávky získáte zhruba 632 g poctivého domácího sýra.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

7. KROK

Zdroj receptu: Reina

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů