Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Saláty zeleninové i s masem

Saláty zeleninové i s masem - postup přípravy

Na saláty se v našich kuchyních velmi často zapomíná. Mnohdy proto, že je lidé neumí udělat a mají představu toho, že salát je jenom několik kousků nakrájené zeleniny. Tak tomu být nemusí. Podívejte se na naše recepty na saláty, které vás přesvědčí o tom, že chutných možností může být více než dost.

Ingredience pro:
1 porce

Salát s kuřecím masem

Salát s bílým zelím

Salát z vařené zeleniny

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Salát s kuřecím masem

Jako první je třeba tepelně upravit kuřecí maso. Klasikou je jeho restování na pánvi, zatímco dietní varianta může počítat s jeho vařením. Když je maso tepelně upraveno, může se nechat vystydnout a začne se s přípravou dalších ingrediencí, které se nakrájí na menší kousky a dají se do mísy.

Když máte vše připraveno, je možné se pustit do přípravy salátu. Ten vznikne tak, že se pustíte do míchání jednotlivých ingrediencí, které jsou předepsány. Následně se vše promíchá se strouhaným sýrem a majonézou s bylinkami, která v tomto případě nahrazuje formu klasického dresinku. Vše dejte do lednice uležet a svůj salát máte hotový.




Salát s bílým zelím

Kdo nemá rád variantu s masem, ten může využít jednoduchou variantu se zelím, které je využito syrové, díky čemuž si zachová mnoho potřebných vitamínů. Základem je tedy zelí, které se nakrouhá na jemné kousky. Následně se k němu přidají i veškeré další ingredience, které se následně také promíchají. V tu chvíli salát lehce osolte a opepřete.Když jsou suroviny připravené, ve vedlejší misce si připravte dresink, na který budete potřebovat vodu, olej a hořčici. Vše promíchejte, přidejte trochu soli a pepře a následně dresink nalijte do salátu a zamíchejte. Na závěr přidejte také ořechy a můžete podávat. Salát s bílým zelím zaujme jak chutí, tak i tím, že je velmi zdravý.

Salát z vařené zeleniny

Nemusí to být jenom syrová zelenina, která je základem salátů. Může se jednat také o tu vařenou. V tomto případě se jedná o květák, který se nejprve rozdělí na menší růžičky a potom se dá vařit na dobu kolem 20 minut. Poté se slije a nechá se vystydnout. Následně se nakrájí na menší kousky. Na ty se nakrájí také zbývající zelenina, kromě mrkve, kde je vhodné zvolit variantu nudliček.Salát se následně promíchá a ochutí solí, pepřem a dalším kořením dle chuti. Výraznost mu také dodá dresink, který vznikne smícháním prolisovaného česneku, oleje a také petržele a octu. Dresink nalijte na salát, následně důkladně promíchejte, aby se propojily chutě, a můžete se pustit do jeho servírování.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů