Chléb pečený v pánvi - postup přípravy
Pokud vám došel chleba a v obchodě už mají zavřeno, nemusíte si zoufat. Postačí vám jen mouka a droždí a máte vyhráno. Nemusíte se bát žádných dlouhých příprav ani pečení. Stačí jen zadělat těsto a upéct ho v pánvi. Je to tak snadné, že to zvládne i začátečník. A možná už chléb z obchodu ani chtít nebudete. Tento je totiž velmi chutný, extrémně voňavý a navíc zábavný na přípravu.
Ingredience
Teplou vodu smíchejte se dvěma lžičkami cukru a instantním droždím. Dobře promíchejte a prosejte ke směsi 400 gramů hladké mouky. Přidejte po jedné lžičce soli a kmínu a ručně zadělejte hutné a lepivé těsto.
Pracovní plochu i své ruce potřete trochou oleje a hněťte těsto tak dlouho, dokud nezíská nelepivou strukturu. Pak vytřete olejem i misku, vložte do ní těsto zformované do bochánku a nechte 1 hodinu v teple kynout. Vykynuté těsto naolejovanýma rukama vyjměte z misky a znovu jej trochu prohněťte.
Velkou pánev se silným dnem vymažte olejem a vložte do ní připravené těsto, které prsty rozprostřete po celé ploše pánve. Zakryjte jej utěrkou a nechte ještě 30 minut stát. Pak položte pánev na sporák, zakryjte pokličkou a nechte na mírném žáru opékat dozlatova. Když se chléb sám od sebe odlepí ode dna, s pomocí talíře jej otočte na druhou stranu a nechte ji rovněž dopéct.
Když je chléb opečený z obou stran, vyklopte ho z pánve, nechte trochu zchladnout a podávejte stejně jako běžné pečivo.