Zapečené lilkové spirály plněné kořeněným mletým masem se smetanou

Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií
ČAS PŘÍPRAVY
40 minut
ČAS VAŘENÍ
45 minut
NÁROČNOST
Snadná

Zapečené lilkové spirály plněné kořeněným mletým masem se smetanou - postup přípravy

Krásné na pohled, lahodné na ochutnání. Lilkové spirály perfektně ozdobí slavnostní tabuli a potěší návštěvníky na vaší domácí zahradní party. Nechte se inspirovat a připravte si je doma. Určitě nebudete litovat.

Lilky umyjte a osušte. Odstraňte konce a rozřízněte je podélně na polovinu (pokud máte jeden velký, pak ho rozdělte na polovinu i příčně, čímž získáte čtyři podélné čtvrtky).




Položte lilek na prkénko řezem dolů a položte vedle něho dvě čínské hůlky na sushi (případně dřevěné tužky nebo něco podobného). Nožem proveďte příčné zářezy na lilku tak, že se nožem zaseknete o dřevěné tyčinky.

Díky tomu získáte lilkovou harmoniku.

Nakrojený lilek otočte, opět ho obložte dřevěnými tyčinkami a nyní po straně řezu proveďte zářezy, které však vedou šikmo a opět je díky hůlkám nedokrojíte do konce.

Stejným způsobem postupujte u všech zbylých kousků lilku.

Hotové rozkrájené lilky vložte do větší misky, v níž jste předem připravili roztok z jednoho litru vody a jedné vrchovaté čajové lžičky soli. Do roztoku lilek ponořte a nechte ho 20 až 30 minut máčet, aby se vyplavila hořká šťáva.

Mezitím připravte masovou náplň. Mleté maso vložte do misky. Oloupejte cibuli a česnek, nasekejte je najemno (česnek případně prolisujte), papriku umyjte, očistěte od stopky a semínek a rovněž ji nakrájejte na jemné kostičky, z nichž dvě lžíce přidejte spolu s cibulí a dvěma lžícemi čerstvé nasekané petrželky do mísy s masem.

Směs na náplň osolte, opepřete, přidejte mletý kmín a sušené oregano a nakonec i jednu či dvě lžíce zakysané smetany. Všechno důkladně promíchejte a trochu maso rozmělněte o stěny misky.

Vyjměte lilky ze solného nálevu, propláchněte je proudem vody a osušte papírovými utěrkami. Každý plátek ohněte do kroužku a spojte párátkem. Lilkové kroužky vložte do pekáčku vymazaného olejem a středy naplňte masovou směsí.

V misce smíchejte rajčatovou šťávu s kořením.

Výslednou omáčkou zalijte lilky v zapékací misce.

Lehce postříkejte olejem, posypejte trochou soli a vložte péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 45 až 60 minut.

Hotovou dobrotu nechte lehce zchladnout, a ještě čerstvou podávejte spolu s trochou omáčky a čerstvého zeleninového salátu.

Dobrou chuť.

Galerie

Dalších 10 fotografií
Dalších 10 fotografií
Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 97 hlasů
Nahlásit chybu
145 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt