Chorvatský dort s dvojitou náplní - postup přípravy
Čas od času vám přinášíme tradiční recepty z území států východní a jižní Evropy, které u nás nejsou až tak příliš běžné. Jedním z takových je také tradiční chorvatský slavnostní dort, který svou strukturou poněkud připomíná proslulý medovník, ale je plněný žloutkovou a ořechovou náplní, zatímco těsto je založené na bílkovém sněhu a sekaných ořeších. Ozdobit se dá velmi obyčejně až prostě, ale také mu můžete zdobením dodat slavnostní nádech, který si tento báječný dort více než zaslouží. Nechte se inspirovat chorvatskou kuchyní!
Těsto
Krém
Připravte si těsto na tři vrstvy korpusu ve třech samostatných miskách. Na každou vrstvu budete potřebovat 5 vaječných bílků, 5 polévkových lžic moučkového cukru, 5 polévkových lžic sekaných ořechů a 2 polévkové lžíce mouky.
Nejprve v miskách smíchejte mouku se sekanými ořechy a moučkovým cukrem. Z každých pěti bílků vyšlehejte pevný sníh a do bílkové pěny lžící nebo špachtlí jemně přimíchejte směs mouky, ořechů a cukru a umíchejte hladké jednolité těsto. To pak každé zvlášť vyrovnejte do formy a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu zhruba 25 minut. Když máte korpusy upečené, vyklopte je z formy a přikryjte je čistou utěrkou, dokud si nepřipravíte krém.
Pro přípravu krému smíchejte v misce sedm žloutků s deseti polévkovými lžícemi cukru a devíti lžícemi mouky. Elektrickým šlehačem směs vyšlehejte do homogenní konzistence.
Na kamna postavte rendlík, do něhož nalijte mléko a zahřejte ho až k varu. K vařícímu mléku pak přidejte tenkým proudem žloutkovou směs a metličkou nepřetržitě míhejte a na mírném ohni vařte, dokud směs nezhoustne. Pak odstavte z ohně.
Ve vedlejší misce smíchejte 8 žloutků s 250 gramy moučkového cukru. V oddělené misce pak šlehačem vyšlehejte změklé máslo, které postupně přimíchejte do uvařeného žloutkového krému. Máslo pak smíchejte s oslazenými žloutky. Tuto směs pak přimíchejte k uvařenému krému a míchejte, dokud nezískáte hladkou hmotu.
Třetinu této náplně pak smíchejte se 150 gramy vlašských ořechů, které jste předtím opekli na pánvi s trochou mléka, dokud ořechy nezměkly. Do zbývajících dvou třetin krému pak přidejte čokoládu, kterou jste předem rozpustili ve vodní lázni.Nakonec rozšlehejte 3 balíčky práškové smetanové náplně s vanilkovou příchutí rozpuštěné v mléce nebo v perlivé vodě.
Nyní stačí sestavit dort. Nejprve korpus, pak vanilkový krém, ořechový krém, čokoládový krém, další korpus, znovu stejné pořadí krémů a nakonec přijde třetí korpus.
Boky dortu a jeho povrch pak pomažte smetanou z prášku, a pokud vám zbyla čokoládová hmota, můžete ji použít k dozdobení dortu.
Přejeme vám spoustu zábavy při pečení a hlavně dobrou chuť.