Chutná snídaně nebo předkrm: domácí slané koblihy s bramborem, mlékem a sýrem - postup přípravy
Americké koblihy ve tvaru kroužku známe všichni jako lahodné sladké pečivo se spoustou zajímavých sladkých náplní a polev. V dnešním receptu si ale ukážeme, že i takové pečivo je možné připravit naslano. Z bramborového těsta se sýrem je to velikánská dobrota!
Ingredience
Brambory ve slupce důkladně umyjte a vydrhněte je kartáčkem. Vložte je do hrnce, zalijte je vodou, mírně je osolte a přiveďte k varu. Vařte je asi 10 až 15 minut, aby změkly. Když jsou uvařené, slijte z nich vodu, nechte je trochu zchladnout a vsypte je do hluboké misky. Drtičem na brambory je rozšťouchejte na co nejjemnější kaši. Nepoužívejte ale mixér ani šlehač, díky tomu byste získali jen škrobnatou a blátivou hmotu.
Do mísy s bramborami vyklepněte jedno vajíčko, přidejte půl sklenice mléka, jeden sáček sušeného droždí, lžíci cukru a podle chuti sůl. Zakápněte vše také jednou polévkovou lžící oleje. Očistěte zelenou cibulku a nakrájejte ji na drobná kolečka. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a obě suroviny přidejte do mísy s bramborami. Všechny ingredience pak vzájemně velmi dobře promíchejte.
Za stálého míchání pak do směsi přidávejte v několika fázích mouku, abyste získali hutné a nelepivé těsto. Hněťte ho 5 až 10 minut, pak ho přikryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte kynout asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj původní objem.
Pracovní plochu posypejte moukou a vykynuté těsto na ní propracujte. Rozdělte ho na 10 až 12 stejně velkých kousků, které zformujte do tvaru koule a ty zformujte do tvaru koblih s dírou uprostřed. Hotové koblihy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
V čisté misce rozšlehejte jedno vajíčko s jednou polévkovou lžící mléka a s pomocí silikonového štětce jím pomažte povrch všech koblih na plechu. Rozehřejte troubu na 180 °C a vložte do ní plech s koblihami péct po dobu 15 až 20 minut, dokud koblihy na povrchu nezezlátnou. Pak už je stačí jen vyndat, nechat mírně zchladnout, aby nebyly horké a ihned podávejte.