Cibulové placky - postup přípravy
Už jste někdy jedli cibulové placky? Pokud ne, určitě to napravte. Jsou skutečně velmi lahodné. Hodit se budou jen tak k pivu či vínu, nebo třeba místo pečiva na svačinu a večeři. Připravit je zvládne i začátečník.
Ingredience
Nejprve si oloupejte česnek a cibuli. Obě suroviny pokrájejte najemno a vložte do hlubší mísy.
Poté přilijte i vodu, vložte vejce a rozmixujte tyčovým mixérem na kaši.
Dále přidejte i sůl, slunečnicový olej, cukr, sušené droždí, hladkou mouku a vypracujte homogenní těsto, které se nebude lepit.
To přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
Z vykynutého těstíčka pak vypracujte asi osm až deset stejně velkých bochánků na pomoučeném vále.
Ty pak vyválejte na placku válečkem a smažte na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran.
Podávejte s oblíbeným dipem. Hodit se bude například ten ze zakysané smetany a lisovaného česneku. Dochutit placku však můžete i kečupem. Cibulové placky se pak perfektně hodí místo pečiva k večeři s uzeninou a plátkovým sýrem. Výborně k nim bude pasovat i zeleninový salát nebo nakládaná zelenina typu okurky, cibulky. Přejeme dobrou chuť.
Tipy na závěr
Do těsta můžete dle preferencí přidat i tvrdý strouhaný sýr, najemno nastrouhanou uzeninu, nasekané bylinky, nebo třeba chilli koření. Pro výraznější chuť lze použít dvě cibule místo jedné a více česneku. Kromě placiček lze z těsta vytvořit i velmi chutné cibulové pečivo, jako například rohlíky nebo housky. Ty pak jen upečete v předehřáté troubě dozlatova.