Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Parmazánové brambory s bylinkami pečené v troubě

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Parmazánové brambory s bylinkami pečené v troubě - postup přípravy

Pečené brambory jsou lahodná záležitost. Ať už je podáváte jako přílohu třeba ke grilovanému masu, anebo si je vychutnáte jen tak samotné, vždy se vám budou rozplývat na jazyku a na jejich chuť nebudete moci zapomenout. Klíčem jsou zde jenom správně použité druhy aromatických surovin, které dodají bramborám neobyčejnou chuť a aroma. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na brambory zapečené s parmazánem a bylinkami. Nebudete litovat.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory důkladně umyjte a vykartáčujte jejich slupku od zbytků hlíny a jiných nečistot. Slupku ale neloupejte. Brambory buďto nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky a vyrovnejte je do zapékací mísy.




Oloupejte dva nebo tři stroužky česneku a pokrájejte je na velmi tenké plátky. Ty pak vyskládejte mezi plátky rozvrstvených brambor v pekáčku.

Tymián a rozmarýn, pokud jsou čerstvé, umyjte pod proudem tekoucí vody a osušte je papírovými utěrkami. Pak je ostrým nožem nasekejte na jemné kousky, které nasypejte do pekáčku mezi brambory. Pokud používáte bylinky sušené, máte o práci méně a stačí jimi brambory jednoduše posypat.

Kromě bylinek dochuťte brambory také solí a mletým černým pepřem. Přidejte pár kapek citronové šťávy a oleje a všechno dobře promíchejte, aby se brambory olejem obalily. Nakonec brambory zasypejte jemně nastrouhaným parmazánem.

Rozehřejte troubu na teplotu 190 °C a vložte do ní brambory péct po dobu 20 až 25 minut. Pakliže jste brambory krájeli na silnější plátky, můžete dobu pečení prodloužit až na jednu hodinu. Pokud jsou brambory naopak velmi tenké, doba pečení se úměrně zkrátí.

Hotové brambory podávejte jako doplněk masa nebo ryb, případně jako hlavní jídlo spolu s čerstvým salátem či bylinkovým tvarohem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů