Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Citronové krémové pohárky se smetanou

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Citronové krémové pohárky se smetanou - postup přípravy

Citrónový pudinkový krém, citrónová šlehačka, mascarpone a drcené sušenky. Nic víc a nic míň nenajdete v nádherném dezertu, který se vám dnes chystáme představit. Tento světoznámý dezert je velmi pohledný, a přitom snadný a neskonale lahodný. Zkuste ho na vlastní kůži.

Ingredience pro:
4 porce

Korpus

Citronový puding

Smetanový krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Začněte přípravou citrónového pudinku. Do hrnce vložte žloutky ze dvou vajíček, přidejte podle chuti cukr, jeden balíček (5 g) potravinářského škrobu, citronovou šťávu, citronovou kůru a půl sklenice vody (80 až 100 ml). Metličkou či vidličkou všechny ingredience velmi dobře promíchejte do jednolité konzistence.

2. KROK

Kastrůlek pak postavte na kamna a na mírném ohni ho za pravidelného míchání zahřívejte až k varu a do zhoustnutí. Když směs získá konzistenci pudinku, odstavte ji z kamen a zašlehejte do něj 50 gramů másla. Ze získaného pudinku odeberte jednu polévkovou lžíci krému, kterou vložte do čisté mísy. Zbytek naplňte do zdobicího sáčku a na chvilku odložte stranou.

3. KROK

Do mixéru vložte sušenky a rozmixujte je na prach. V mikrovlnné troubě rozpusťte zbylých 50 gramů másla, přilijte ho do misky se sušenkovou drtí a znovu vše promixujte. Tuto směs pak také odložte stranou a vrhněte se na přípravu smetanového krému.

4. KROK

Do misky, kam jste odložili jednu lžíci citrónového pudinku, vyklopte 150 gramů mascarpone a přidejte trochu moučkového cukru. Elektrickým šlehačem rozmixujte smetanový sýr do hladké konzistence spolu s lžící citrónového krému. Výsledkem tak bude žlutavá nadýchaná hmota. Za stálého šlehání pak do směsi postupně přilévejte tekutou smetanu ke šlehání a vše zpracujte do tuhé a jednolité hmoty. Tu pak přemístěte do zdobicího sáčku.

5. KROK

Připravte si skleněné pohárky nebo skleničky. Na jejich dno vložte trochu sušenkové drti, tu zakryjte vrstvou smetanového krému a na něj vymáčkněte ze zdobicího sáčku krásnou vrstvu citrónového pudinku. Takto vrstvy ještě několikrát zopakujte a povrch dezertu posypejte, čímkoliv chcete (kokosové vločky, strouhaná čokoláda, prášek z citronové kůry atd.) 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů