Citronový koláč s vanilkovým krémem - postup přípravy
Připravte si lahodný a nadýchaný citronový koláč podle tradičního italského receptu. Je osvěžující a má zajímavou chuť, spojující orientální citrus a aromatickou vanilku.
Krém
Těsto
Na posypání
Nejprve připravte krém. V rendlíku vyšlehejte vejce se špetkou soli a cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte k nim kukuřičný škrob a mléko. Směs ochuťte citronovou kůrou a citronovou šťávou.
Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Rendlík umístěte na sporák a směs zahřívejte 2–3 minuty, do zhoustnutí. Poté krém přelijte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte ho volně chladnout.
Tip: Fólii na krém umístěte tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Nyní připravte těsto. V míse vyšlehejte vejce se špetkou soli a cukrem. Jakmile vznikne hladká směs, vešlehejte do ní rostlinný olej a vanilkový extrakt. Do směsi vmíchejte prosetou mouku s kypřícím práškem do pečiva a těsto rozdělte na dvě části.
Poznámka: Mouku před použitím prosejte proto, aby v těstu nevznikly hrudky.
První část vlijte do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 15 minut. Upečené těsto poté potřete vychladlým krémem, který pokryjte druhou polovinou těsta. Dezert následně pečte na 190 °C dalších 30 minut.
Poznámka: Citronový koláč nechte vychladnout, vyjměte ho z dortového ráfku a servírujte ho posypaný strouhaným kokosem, nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: lecker essen