Čokoládová šlehačková pěna - postup přípravy
Tato čokoládová pěna může sloužit jako lahodný a rychlý dezert, anebo ji použijte k ozdobení dortů a dalších dezertů ze své dílny. Je velmi snadná a rychlá a chutná božsky.
Ingredience
Do misky vsypte kakaový prášek (nemusíte ho prosévat, hrudky se při vaření samy rozpadnou) a zalijte ho půl litrem mléka. Přidejte cukr a vše metličkou svižně prošlehávejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Směs postavte na sporák a na středním ohni ji za stálého míchání přiveďte k varu. Nepřestávejte míchat a nepoužívejte prudký oheň, jinak hrozí, že směs spálíte. Přidejte lžičku vanilkového extraktu a pokračujte v míchání a vaření, dokud nedosáhnete husté konzistence.
Abyste zjistili, zda má směs tu správnou konzistenci, namočte do ní lžíci a v ulpívající čokoládové vrstvě prstem nakreslete čáru. Pokud je směs hustá, můžete směs odstavit ze sporáku.
Nechte směs úplně vychladnout, přičemž ji bez ustání míchejte, jinak se srazí a nebude tak hladká, jak ji potřebujete mít.
Do misky nalijte plnotučnou smetanu a ručním šlehačem ji šlehejte asi 1 až 2 minuty, během nichž získáte nadýchanou a vzdušnou, avšak jemnou a řídkou pěnu.
Promíchejte čokoládovou směs, která během chladnutí ještě o něco zhoustla. Pokud by však byla stále příliš řídká, nechte ji ještě jednou svařit. Pokud je naopak příliš hustá, nařeďte ji trochou mléka a rovněž ji nechte provařit, abyste získali tu správnou konzistenci, a znovu ji nechte vychladnout.
Čokoládu pak přilijte k napěněné smetaně a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte pevnou a hustou, krémovitou texturu světle hnědé barvy.
Čokoládovou pěnou naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a vytlačte ji do nízkých skleněných pohárků. Povrch dezertu posypejte hoblinkami strouhané čokolády a před podáváním ho vložte na 2 hodiny do lednice ztuhnout.
Videopostup krok za krokem