Čokoládové špičky - postup přípravy
Pro milovníky čokoládových dezertů jsou čokoládové špičky vynikající volbou. Paní Lenka Sedláčková nám poskytla recept, podle kterého si je hravě uděláte i doma.
Na těsto
Na krém
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Ke žloutkům přidejte dvě lžíce horké vody, vyšlehejte je do pěny a zahustěte pudinkovým práškem. K bílkům dejte cukr a šlehejte je tak dlouho, dokud nezískáte krásný tuhý sníh. Pak obě hmoty spojte a přidejte k nim prosátou mouku. Vymíchejte hladké těsto.
Těsto naplňte do cukrářského sáčku s hladkým tvořítkem. Na plech dejte pečicí papír a za pomoci sáčku udělejte na papíru placičky. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte 20 minut. Po vychladnutí placičky opatrně sundejte z papíru, nesmí se vám zlomit.
Do rendlíku (nejlépe s nepřilnavým povrchem) nalijte mléko, přidejte pudinkový prášek a cukr a uvařte hustý krém. Sundejte ho ze sporáku a ještě do horké hmoty nalámejte čokoládu na vaření. Míchejte, aby se čokoláda rozpustila. Pak za velmi častého míchání nechte krém vychladnout. Poté do něho přidejte změklé máslo a vyšlehejte do hladké hmoty.
Krém dejte do cukrářského sáčku s hladkým tvořítkem. Na každou placičku naneste krém do výšky. Uprostřed udělejte otvor a stříkněte do něho trochu vaječného likéru. Můžete si pomoci například větší injekční stříkačkou. Poté otvor zaslepte kouskem krému z rukávu. Vše dejte do lednice ztuhnout.
Připravte si čokoládovou polevu. Krémové vrcholky do ní namočte, a to až po placičku. Nechte polevu ztuhnout a můžete servírovat.