Chřest se schwarzwaldskou šunkou a bramborami - postup přípravy
Pokud se vám dostala do rukou taková luxusní surovina, jako je chřest, vyzkoušejte ho podle receptu paní Recmanové. Stačí ho jen obalit schwarzwaldskou šunkou, přidat nové vařené brambory a oběd jako z časopisu je světě.
Na chřest
Na brambory
Na salát
Chřest, pokud je potřeba nejdříve oloupejte a odkrojte z něj dřevnaté konce. Poté ho pečlivě omyjte. Do hrnce nalijte vodu a osolte ji.
Vedle hrnce si připravte mísu s ledovou vodou. Jakmile voda v hrnci začne vřít, přidejte do něj chřest a blanžírujte ho ve vodě přibližně 2–3 minuty.
Chřest vyjměte a ihned ho vložte do ledové vody. Poté ho vytáhněte a nechte z něj okapat vodu. Poté zabalte 2 kusy chřestu do plátku schwarzwaldské šunky.
Postup opakujte, dokud budete mít dostatek chřestu a šunky. Poté ho vložte do pekáče a položte na něm máslo.
Chřest vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte ho přibližně 10 minut, podle velikosti chřestu. Mezitím pečlivě omyjte a oškrábejte nové a vložte je do hrnce s osolenou vodou.
Brambory vařte do změknutí. Poté je sceďte, přidejte k nim máslo. Mezitím omyjte zeleninu, nakrájejte ji na menší kousky a vložte ji do mísy.
Zeleninu dochuťte solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem. Poté ji zalijte studenou vodou a salát pečlivě promíchejte.
Hotový chřest ihned podávejte s vařenými bramborami, které posypte čerstvou nasekanou pažitkou. Servírujte ho s osvěžujícím salátem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.