Čokoládový dort s krémem ze smetany a Salka - postup přípravy
Ať už potřebujete upéct dort na narozeninovou oslavu, nebo vás jen honí mlsná, můžete připravit tento čokoládový dort se smetanovým krémem. Je poměrně jednoduchý, takže postup zvládne i pekařský začátečník.
Na těsto
Na krém
Na polevu
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte sůl a ušlehejte do pěny. Potom k nim postupně zašlehávejte cukr, mléko a olej. Nakonec do mísy prosejte mouku s kakaem a práškem do pečiva a vymíchejte těsto.
Plech o rozměrech 34×40 cm si vyložte pečicím papírem a těsto na něj nalijte. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte těsto asi 15 minut. Nechte ho vychladnout a pak rozdělte na dvě stejné poloviny.
Během chladnutí si připravte krém. K želatině v prášku nalijte 50 mililitrů vody a zamíchejte. Do mísy nalijte slazené kondenzované mléko a smetanu ke šlehání a vyšlehejte obojí do tuha. Pak dejte asi 2 lžíce krému do želatinové směsi, zamíchejte, nalijte zpět do mísy a prošlehejte.
Jednu polovinu korpusu dejte do hranatého dortového ráfku. Pak na něj naneste krém a přikryjte ho druhou polovinou korpusu. Poté rozpusťte ve vodní lázni čokoládu na polevu. Přilijte k ní teplou smetanu, zamíchejte a polevu naneste na vrch dortu. Nechte v lednici minimálně hodinu ztuhnout a pak servírujte.