Kynuté velikonoční jidáše ze smetanového těsta - postup přípravy
Inspirujte se přípravou těchto kynutých velikonočních jidášů ze smetanového těsta podle receptu paní Bosákové, které pokud podle pověry upečete i sníte na Zelený čtvrtek, budete se po celý rok těšit pevnému zdraví. Navíc jsou velmi snadné a zvládne je i úplný začátečník.
Na kvásek
Na jidáše
Do vyšší nádoby nasypte lžíci hladké mouky, lžíci cukru a rozdrobte do ní droždí. Poté vše zalijte trochou smetany, směs promíchejte a po dobu 15 minut nechte vzejít kvásek.
Do větší mísy nasypte hladkou mouku, přisypte do ní cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Poté do ní přidejte žloutky, změklé máslo a nastrouhanou citrónovou kůru.
Do mísy nalijte vlažnou smetanu a vzešlý kvásek. Poté směs promíchejte a vypracujte z ní hladké nelepivé těsto.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout po dobu 1 hodiny. Poté ho přendejte na pracovní plochu a rozdělte ho na 20 kusů.
Jednotlivé kousky rozválejte do provázků, v polovině je přeložte a stočte je do spirály. Poté je přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
Jidáše nechte na plechu kynout ještě 15 minut a potřete je rozšlehaným vejcem. Poté je vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte je 25 minut.
Upečené jidáše vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Poté je posypte moučkovým cukrem a můžete je servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.