Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rajčatová omáčka s paprikou a mrkví

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Rajčatová omáčka s paprikou a mrkví - postup přípravy

Léto je téměř u konce, ale někteří zahrádkáři stále sklízí svou úrodu. Pokud se vám urodilo mnoho sladkých rajčátek, můžete je zužitkovat v tomto skvělém receptu na rajčatovou omáčku. Té dodají plnější chuť i jablka, papriky a mrkve. Po uvaření si můžete omáčku uchovat v sterilizovaných sklenicích. Získáte tak zásoby vitamínů a minerálů i na zimní měsíce.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si všechnu zeleninu i jablka důkladně omyjte a očistěte. Poté ji pokrájejte na menší kousky, a kromě česneku ji rozmixujte v mixéru najemno. Poté směs nalijte do velkého hrnce a dejte na plotnu vařit. Ihned přilijte slunečnicový olej, přisypte cukr a také sůl. Zamíchejte a na středním plamenu přiveďte k varu. Omáčku vařte asi půl hodiny a následně přisypte i lisovaný česnek. Dále vařte po dobu deseti minut. Nakonec směs dochuťte octem a případně ještě solí a cukrem.




Uvařenou omáčku plňte ještě horkou do sterilizovaných sklenic s kompatibilními víčky. Pak nádoby pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte docela vychladnout. Ideálně do dalšího dne. Rajčatovou omáčku uchovávejte ve špajzu, nebo třeba sklepě. Zkrátka tam, kde bude chladno a temno.

Až se rozhodnete směs ze zeleniny a jablek použít, je potřeba otevřenou sklenici co nejdříve zpracovat. Mezitím je vhodné ji mít v lednici. Rajčatová omáčka se bude hodit perfektně k drůbežímu masu, do tortill, nebo třeba na těstoviny. Je jen na vás, jak se rozhodnete ji použít. Pokud nemáte rádi jablka, nemusíte je do omáčka přidávat. Směs tak trochu připomene mixované lečo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů