Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Créme brûlée

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 160 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Créme brûlée - postup přípravy

Pokud jste tento francouzský dezert ještě neochutnali, můžete to napravit při příští návštěvě restaurace, která ho má na svém jídelním lístku, nebo jej můžete rovnou připravit doma podle tohoto originálního receptu. V tomto dezertu se snoubí jemný vanilkový krém s křupavou krustou ze zkaramelizovaného cukru.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Na mírný plamen dejte hrnec nebo kastrol se zakysanou smetanou, do které jste přidali vanilkový extrakt. Směs zahřívejte, ale opatrně, aby nedošlo k varu.




Zvlášť v misce rozšlehejte žloutky a také 100 g cukru. Do takto vzniklé žloutkové pěny postupně po částech vmíchejte horkou vanilkovou smetanu.

Na pekáč nebo hlubší plech na pečení rozmístěte malé bílé kulaté ohnivzdorné misky a do každé nalijte připravenou směs, a to tak, aby misky nebyly úplně plné. Na pekáč nebo plech nalijte vařící vodu, tak, aby dosáhla do poloviny výšky misek.

Pekáč nebo plech s miskami dejte do trouby předehřáté na 165 °C a pečte přibližně 45 až 50 minut.

Po upečení vyjměte misky a nechte je stát, dokud nevychladnou na pokojovou teplotu. Poté je zakryjte potravinářskou folií a uložte do ledničky, a to nejméně na dvě hodiny, ale ideálně na delší dobu.

Když budete chtít dezert podávat, vyndejte ho z ledničky a nechejte ho při pokojové teplotě nejprve stát po dobu 30 minut. Na povrch každé misky nasypejte vrstvu cukru.

Pokud máte flambovací pistoli, rozpusťte pomocí ní cukr, který zkaramelizuje a vytvoří na povrchu dezertu křupanou krustu.

Pokud pistoli nemáte, můžete postupovat tak, že troubu předehřejete na nejvyšší možnou teplotu a dezert v ní zapečete po dobu přibližně 5 až 7 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů