Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketová pomazánka

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Cuketová pomazánka - postup přípravy

Tato cuketová pomazánka se vám bude hodit celou zimu a osvěží váš jídelníčkem závanem pozdně letních dní po sklizni cuket. S čerstvým pečivem tvoří dokonalý pár.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 4 sklenice o objemu 0,5 litru

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cuketu omyjte, rozkrojte a vydlabejte vnitřní část se semínky. Oškrábejte slupku a čistou dužninu nakrájejte na menší kostky. Mrkev očistěte a cibuli a česnek oloupejte.

2. KROK

Připravenou cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka. Vložte ji do hluboké pánve s trochou rostlinného oleje a osmahněte ji dorůžova. Mezitím nastrouhejte mrkev nahrubo. Když cibule zesklovatí, přisypejte k ní do pánve nastrouhanou mrkev a pokračujte v restování. V případě potřeby přikápněte do pánve ještě trochu rostlinného oleje. Jakmile je zelenina lehce zlatavá, přiklopte ji pokličkou a nechte ji chvíli dusit, dokud mrkev nezměkne. Česnek nakrájejte na menší kousky a přidejte ho do pánve k cibuli a mrkvi.

3. KROK

Když změkne i česnek, obsah pánve vyklopte do čistého hrnce. Opět přidejte do pánve trochu oleje a vsypte pokrájenou cuketu. Tu v pánvi trochu posolte a promíchejte, zaklopte pokličkou a chvíli duste, dokud cuketa zpola nezměkne. V tu chvíli ji vyklopte do hrnce k ostatní restované zelenině a dobře promíchejte.

4. KROK

Orestovanou zeleninu v míse dobře promixujte tyčovým mixérem tak, aby získala úplně hladkou a krémovou konzistenci. Do směsi vůbec nepřidávejte vodu ani jiné tekutiny, k dosažení správné konzistence postačí voda, která se vydusí z cukety při restování. Když je směs dostatečně hladká, přidejte k ní sůl, cukr, pepř a rajčatový protlak, vše dobře promíchejte, postavte na sporák, nechte projít varem a přitom bez ustání míchejte. Když se směs začne vařit, přilijte ocet a nechte ještě chvilku provařit. Celkem byste ji měli vařit asi 10 minut.

5. KROK

Připravte si čisté a sterilizované sklenice, které naplňte směsí. Pokud připravujete pomazánky více, během plnění nechte hrnec stále stát na sporáku a na mírný stupeň jej zahřívejte, aby směs nevychladla. Sklenice pevně uzavřete víčky, zabalte do teplé deky a nechte je zvolna do druhého dne vychladnout. Hotovou pomazánku uložte do spíže či do sklepa a podávejte ji s čerstvým pečivem.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů