Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí 100% rajčatový protlak

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Domácí 100% rajčatový protlak - postup přípravy

Rajčatový protlak je nedílnou součástí celé řady pokrmů, a pokud je máte rádi, může takový produkt docela hodně zamávat rozpočtem. Pokud máte doma zásobu čerstvých rajčat, můžete si snadno zásobu protlaku udělat třeba i na rok dopředu – a to v prémiové kvalitě.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pro přípravu protlaku je zapotřebí mít rajčata hodně zralá až téměř přezrálá. Toho docílíte tak, že je v míse či v koši zakryjete teplou dekou a necháte je při pokojové teplotě 2 až 3 dny stát. Když získají sytě rudou barvu a na omak jsou měkká, můžete začít se samotnou výrobou protlaku.

2. KROK

Rajčata omyjte, rozkrojte je na poloviny, vykrojte z nich základnu stopky a zbytek rozkrájejte na malé kousky. Ty vsypte do velkého hrnce, který by měl být raději širší než vyšší, abyste zmenšili vrstvu rajčat, kterou je třeba provařit. K rajčatům nepřidávejte už nic dalšího, žádnou vodu, žádnou sůl. Jen čistá rajčata.

3. KROK

Rajčata v hrnci postavte na sporák a začněte je zahřívat. Přitom je důkladně míchejte vařečkou, aby se z plodů začala uvolňovat šťáva. Jakmile získáte dostatečnou hladinu, přiklopte hrnec pokličkou a pokračujte za občasného míchání ve vaření na mírném ohni. Přitom se rajčata začnou rozpadat a pouštět stále více vody. Čas od času je promíchejte. Celkem by na sporáku měla strávit asi 40 minut.

4. KROK

Po uběhnutí 40 minut je vaření u konce. Nyní rajčatový rozvar důkladně promixujte tyčovým mixérem do hladkého pyré. To poté vložte do cedníku a propasírujte jej, abyste se zbavili slupek, semínek a dalších tuhých částí, které v protlaku nejsou žádoucí. Tyto pevné části ale nevyhazujte. Ještě jednou je propasírujte přes cedník, protože v nich stále zůstalo hodně šťávy. Poté je můžete snadno usušit, semlít a následně použít jako velmi chutné dochucovadlo.

5. KROK

Propasírovanou hmotu je nyní potřeba zbavit nadbytečné vody. Připravte si proto hlubokou misku a cedník, který do ní pasuje. Mimoto si vezměte k ruce alespoň 4 vrstvy gázy nebo jiné řidší látky, kterou vyložte vnitřek cedníku. Do gázy vlijte část propasírovaného protlaku a nechte jej volně odkapat. Protlak v gáze nijak nemíchejte ani nenaklepávejte. Vodu jen nechte samovolně vlastní vahou pomalu odtékat. Asi po dvou hodinách by se mělo v cedníku uvolnit dost místa, abyste mohli přilít i zbytek propasírovaných rajčat. Poté je zakryjte pokličkou a nechte zvolna odkapávat do druhého dne. Slitou šťávu ale nevyhazujte, můžete ji buďto vypít, anebo z ní uvařit třeba polévku.

6. KROK

Druhý den je protlak hotový. Můžete ho už nyní buďto použít, anebo uzavřít do sterilizovaných skleniček. Aby však byla konzistence rajčat ještě o něco lepší, můžete je ještě jednou vložit na pánev a nechat ještě pár minut povařit, abyste odpařili zbytek přebytečné tekutiny. Jakmile se začne hmota lepit na pánev a vařečku, je to ta správná konzistence. Nakonec skleničky s protlakem vložte do hrnce vyloženého utěrkou, zalijte je do poloviny výšky vodou, přiveďte k varu a od bodu varu je nechte vařit 10 až 20 minut. Nakonec je nechte vychladnout a uložte do sklepa, spíže nebo do lednice. Pokud chcete skladovat protlak bez zavařování a rádi byste předešli vzniku plísně, nalijte na protlak do skleničky vrstvu olivového oleje, který zabrání růstu mikroorganismů.

7. KROK

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů