Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketové čatní s rajčaty a jablky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 223 minut

Cuketové čatní s rajčaty a jablky - postup přípravy

Cuketové čatní je univerzální pokrm, který můžete použít k přípravě omáček i jako doplněk k masu a sýrům. Při správném skladování vydrží čerstvé i několik měsíců.

Ingredience pro:
18 sklenic
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Oloupaná jablka, cukety a česnek nakrájejte na malé kostičky.

Poznámka: Z cukety odkrojte okraje, které nebudete používat a stejně, jako z jablek z nich odstraňte jádřince. 

2. KROK

Nadrobno nakrájejte oloupanou cibuli a rajčata, zbavená slupky, nakrájejte na kousky. 

Tip: Rajčata nakrojte do kříže v jejich horní části a vložte je na 3 minuty do vroucí vody. Poté je rychle vložte do studené vody a zbavte je slupky.

3. KROK

Všechnu nakrájenou zeleninu vsypte do většího hrnce, zamíchejte ji a vařte na mírném ohni 3 hodiny. 

Poznámka: Zeleninu během vaření občas promíchejte, aby se nepřipalovala ke dnu.

4. KROK

Po této době zeleninu ochuťte octem, cukrem, solí, nastrouhaným zázvorem, černým pepřem, hořčicí, kari a kajenským pepřem. Vše znovu promíchejte a vařte dalších 30 minut. 

5. KROK

Směs rozmixujte do hladka a vlijte ji do sterilizovaných sklenic, které uzavřete víčky a vložte do většího hrnce vyloženého utěrkou. Do hrnce vlijte vodu až po víčka sklenic a pokrm zavařujte 10 minut. 

Poznámka: Množství ingrediencí je určeno pro naplnění 18 sklenic o objemu 250 ml. 

6. KROK

Cuketové čatní ve sklenicích vyndejte z hrnce a nechte ho volně vychladnout. 

Tip: Aby pokrm co nejdéle vydržel čerstvý, skladujte ho na temném a chladném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdříve zkonzumujte.

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Obżarciuch

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů