Cuketové čatní s rajčaty a jablky - postup přípravy
Cuketové čatní je univerzální pokrm, který můžete použít k přípravě omáček i jako doplněk k masu a sýrům. Při správném skladování vydrží čerstvé i několik měsíců.
Ingredience
Oloupaná jablka, cukety a česnek nakrájejte na malé kostičky.
Poznámka: Z cukety odkrojte okraje, které nebudete používat a stejně, jako z jablek z nich odstraňte jádřince.
Nadrobno nakrájejte oloupanou cibuli a rajčata, zbavená slupky, nakrájejte na kousky.
Tip: Rajčata nakrojte do kříže v jejich horní části a vložte je na 3 minuty do vroucí vody. Poté je rychle vložte do studené vody a zbavte je slupky.
Všechnu nakrájenou zeleninu vsypte do většího hrnce, zamíchejte ji a vařte na mírném ohni 3 hodiny.
Poznámka: Zeleninu během vaření občas promíchejte, aby se nepřipalovala ke dnu.
Po této době zeleninu ochuťte octem, cukrem, solí, nastrouhaným zázvorem, černým pepřem, hořčicí, kari a kajenským pepřem. Vše znovu promíchejte a vařte dalších 30 minut.
Směs rozmixujte do hladka a vlijte ji do sterilizovaných sklenic, které uzavřete víčky a vložte do většího hrnce vyloženého utěrkou. Do hrnce vlijte vodu až po víčka sklenic a pokrm zavařujte 10 minut.
Poznámka: Množství ingrediencí je určeno pro naplnění 18 sklenic o objemu 250 ml.
Cuketové čatní ve sklenicích vyndejte z hrnce a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Aby pokrm co nejdéle vydržel čerstvý, skladujte ho na temném a chladném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdříve zkonzumujte.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Obżarciuch