Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketový salát s mrkví, česnekem a koriandrem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Cuketový salát s mrkví, česnekem a koriandrem - postup přípravy

Ta nejzdravější a nejchutnější cuketa, kterou jste kdy jedli. To je báječný salát z cukety a mrkve, ochucený česnekem, koriandrem a paprikou. Obsahuje minimum kalorií a maximum vitaminů a minerálů. Pokud hledáte nějaký zdravý a chutný recept na období cuketové sezóny, pak tento recept je pro vás přesně to pravé. Je snadný, levný, z pár surovin a v neposlední řadě velmi chutný.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Cuketu umyjte, osušte papírovými utěrkami a nastrouhejte ji na dlouhé nitky s pomocí struhadla na korejskou mrkev nebo spiralizéru.




Totéž udělejte také s dvěma sty gramy mrkve.

Oloupejte pět stroužků česneku a nasekejte je na jemné plátky, které ještě pokrájejte na kousky a přidejte je do misky s cuketou a mrkví.

Oba druhy zeleniny vložte do velké mísy.

Do středu hromádky zeleniny nasypejte jednu čajovou lžičku mletého semínka koriandru, mletého černého pepře a mleté červené papriky. Na okraje nasypejte lžičku soli a dvě lžičky cukru.

Do kastrůlku nalijte 50 ml rostlinného oleje a postavte ho na kamna. Když je olej horký, odstavte ho z kamen a přelijte s ním zeleninu a koření v misce.

Všechny ingredience důkladně promíchejte a v případě potřeby dokyselte směs dvěma čajovými lžičkami octa.

Hotový salát vložte do lednice a nechte ho v chladu alespoň 2 hodiny uležet. Pak zeleninu servírujte buďto samotnou, anebo jako doplněk ke grilovanému masu.

Pokud vám salát zachutnal a rádi byste si jej užili po celý rok i mimo období sklizně, můžete si tento salát snadno zavařit do sklenic a uchovat na zimu.

Stačí jej vložit do čistých sklenic (které jste předem vymyli pastou z jedlé sody a vody a poté alespoň 5 minut sterilizovali ve vroucí vodě), ponořit je z poloviny do vody ve velkém hrnci a vařit asi 10 minut. Pak sklenice opatrně vyjměte, nechte zvolna vychladit pod bavlněnými utěrkami a uskladněte do lednice, do spíže či do sklepa, kde je temno a chlad.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů