Cukrové rolky z kynutého těsta - postup přípravy
Cukrové rolky jsou pochoutkou, kterou můžete podávat jako předkrm i dezert. Jsou nadýchané, vláčné a na jejich přípravu si mohou troufnout i začínající kuchaři.
Těsto
Na potření
Na posypání
Vejce vyšlehejte s cukrem, sušeným droždím, teplou vodou a teplým mlékem. Jakmile se ingredience propojí, postupně k nim přidejte mouku se solí.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Poté, co vytvoříte těsto, přikryjte ho pokličkou a nechte ho 20 minut kynout na teplém místě.
Tip: Místo pokličky můžete těsto přikrýt potravinovou fólií nebo čistou utěrkou.
Vykynuté těsto prohněťte a zapracujte do něj změklé máslo. Těsto znovu zakryjte a nechte ho kynout ještě 30 minut. Poté ho rukama roztáhněte a rozdělte na 15 stejných kousků.
Z každého kousku vytvořte bochánky, které zakryjte a nechte kynout dalších 15 minut. Z každého bochánku vyválejte plát o výšce 0,5 cm, jehož okraje přehněte směrem do středu. Pomocí dalšího válení z těsta vytvořte pruh o délce 50 cm.
Pruh zarolujte a rozřízněte ho na dvě části, které položte na plech, pokrytý pečicím papírem. Rolky zakryjte čistou utěrkou a nechte je kynout posledních 25–30 minut.
Poznámka: Postup opakujte také u zbytku těsta.
Každý kousek těsta potřete rozšlehaným vejcem a dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 18 minut.
Tip: Před pečením můžete každou rolku posypat cukrem.
Upečené cukrové rolky nechte vychladnout a poté je servírujte.
Tip: Aby vám pochoutka dlouho vydržela, než ji zkonzumujete, uchovávejte ji ve vzduchotěsné nádobě.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Piekarnia Lesi
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.