Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cukrové rolky z kynutého těsta

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 18 minut

Cukrové rolky z kynutého těsta - postup přípravy

Cukrové rolky jsou pochoutkou, kterou můžete podávat jako předkrm i dezert. Jsou nadýchané, vláčné a na jejich přípravu si mohou troufnout i začínající kuchaři.

Ingredience pro:
30 kusů
+ -

Těsto

Na potření

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vejce vyšlehejte s cukrem, sušeným droždím, teplou vodou a teplým mlékem. Jakmile se ingredience propojí, postupně k nim přidejte mouku se solí. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.

2. KROK

Poté, co vytvoříte těsto, přikryjte ho pokličkou a nechte ho 20 minut kynout na teplém místě.

Tip: Místo pokličky můžete těsto přikrýt potravinovou fólií nebo čistou utěrkou.

3. KROK

Vykynuté těsto prohněťte a zapracujte do něj změklé máslo. Těsto znovu zakryjte a nechte ho kynout ještě 30 minut. Poté ho rukama roztáhněte a rozdělte na 15 stejných kousků. 

4. KROK

Z každého kousku vytvořte bochánky, které zakryjte a nechte kynout dalších 15 minut. Z každého bochánku vyválejte plát o výšce 0,5 cm, jehož okraje přehněte směrem do středu. Pomocí dalšího válení z těsta vytvořte pruh o délce 50 cm. 

5. KROK

Pruh zarolujte a rozřízněte ho na dvě části, které položte na plech, pokrytý pečicím papírem. Rolky zakryjte čistou utěrkou a nechte je kynout posledních 25–30 minut.

Poznámka: Postup opakujte také u zbytku těsta.

6. KROK

Každý kousek těsta potřete rozšlehaným vejcem a dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 18 minut. 

Tip: Před pečením můžete každou rolku posypat cukrem.

7. KROK

Upečené cukrové rolky nechte vychladnout a poté je servírujte. 

Tip: Aby vám pochoutka dlouho vydržela, než ji zkonzumujete, uchovávejte ji ve vzduchotěsné nádobě.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Piekarnia Lesi

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů