Desetiminutové kynuté těsto pro začátečníky - postup přípravy
Chodíte v obchodě kolem regálů s jemným kynutým pečivem a uvažujete o tom, jak obtížné by bylo připravit si takové dobrůtky doma? Určitě je to dobrý nápad, protože máte jistotu ohledně použitých surovin i ohledně toho, kolik lidí se povrchu pečiva před vámi dotýkalo nebo kolik bacilů na nich přistálo. Musíme vás potěšit. Výroba takových dobrot je snadná. A také musí být, jinak by nebyly v obchodech tak dostupné. Poradíme vám proto recept na univerzální kynuté těsto, které se vám bude hodit na přípravu všech těch jablkových nebo sýrových taštiček či zapečených párečků a domácích pizz.
Ingredience
Do kastrůlku nalijte odměřenou vodu a postavte ji na kamna. Když je voda horká, přidejte do ní čtyři lžíce rostlinného oleje (pokud chcete, můžete případně olej nahradit máslem), nechte ho trochu ohřát a odstavte z kamen. Nechte vodu vychladnout na pokojovou teplotu.
Do převařené teplé vody s olejem rozdrobte kvasnice, přidejte také tři polévkové lžíce cukru a půl lžičky soli, které poslouží jako potrava a zdroj minerálů pro kvasinky. Jemně vše promíchejte a nechte stát na teplém místě asi 10 nebo 15 minut, až se na povrchu začnou tvořit bublinky.
Připravený kvásek přelijte do hluboké mísy a za stálého míchání do ní přisypejte mouku. Nejlépe robotem nebo elektrickým hnětačem z obou ingrediencí uhněťte pevné, měkké a elastické těsto.
Bez čekání na vykynutí z těsta rovnou tvarujte požadované pečivo a narovnejte ho na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia asi na 10 minut s mírně pootevřenými dvířky.
Po deseti minutách dvířka zavřete a dopečte dalších 30 minut. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech každé trouby, nicméně až bude povrch pečiva krásně zlatavý a bude na stisk měkké, mělo by být připraveno.
Z těsta můžete tvarovat různé plněné buchtičky, rohlíčky a další nejrůznější druhy pečiva. Přejeme vám příjemnou zábavu při pečení a dobrou chuť.