Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

4 skvělé a praktické tipy, jak uchovat čerstvé bylinky na zimu

4 skvělé a praktické tipy, jak uchovat čerstvé bylinky na zimu - postup přípravy

Pěstujete hojně několik druhů bylinek na své zahradě a nevíte jak je uchovat na zimní měsíce? Pak se můžete nyní inspirovat čtyřmi skvělými tipy. Není na tom vůbec nic složitého a zvládne to i začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Tip 1: Solená petrželka s čerstvým koprem




Tato metoda zpracování zajistí dlouhodobé aroma i chuť daných bylinek. Co potřebujete?

  • čerstvá petrželka: 100 g
  • čerstvý kopr: 200 g
  • sůl: cca 100 g

Jak postupovat při přípravě solené petrželky s koprem?

Existuje několik způsobů, jak můžete bylinky zpracovat. Ten první je následující: do sterilizovaných sklenic nasypte vrstvu jemně nasekané petrželky s koprem, jemně stiskněte a prosolte. Takto proces opakujte ve vrstvách, dokud nádoby nenaplníte. Druhý způsob: jemně nasekané bylinky promíchejte se solí ve větší míse a pak směs naneste do sterilovaných sklenic. Uchovávejte na chladnějším místě. Takto skladovanou zeleň lze použít třeba do polévek, pomazánek, k dochucení masa i brambor.

Tip 2: Zamrazení čerstvých bylinek

Metoda zamrazování čerstvých bylinek je mezi hospodyňkami zdaleka nejoblíbenější. Použít k tomuto účelu můžete třeba plastové lahve s kompatibilními víčky.

Ovšem skvělé budou i speciální sáčky na mražení potravin.

Nejvhodnější je pak vakuové balení bylinek. Takto udržíte rostlinky čerstvé a chutné v mrazáku klidně i dva roky.

K tomuto účelu si musíte pořídit speciální vakuovací přístroj na balení potravin.

Jistě ho využijete i k uskladnění masa.

Tip 3: Aromatická koprová pasta

Pokud se vám urodilo více kopru, můžete jej uchovat v lednici až jeden rok v podobě aromatické pasty neboli omáčky. Potřebujete tyto suroviny:

  • čerstvý kopr: 500 g
  • sůl: 20 g
  • krupicový cukr: 10 g
  • strouhaná kůra: z ½ ks citronu
  • citronová šťáva: 2 lžičky
  • česnek: 50 g
  • slunečnicový olej: 300 ml

Jak připravit aromatickou koprovou pastu?

Začněte tím, že si omyjete čerstvý kopr a pak ho pokrájíte na menší kousky. Dále jej umístěte do mixéru a rozmělněte spolu se solí, krupicovým cukrem, strouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou a loupaným česnekem. Hotovou omáčku přelijte do sterilizovaných skleniček a na vrch nalijte asi 1 cm slunečnicového oleje. Nádoby nakonec zavíčkujte a uchovávejte v lednici nebo na chladném místě až jeden rok. Použít pastu můžete na ochucení těstovin, zeleniny, brambor, ryb, masa, omáček a podobně.

Tip 4: Pikantní omáčka s olivami

A posledním tipem, jak uchovat čerstvé bylinky, je chutná omáčka se zelenými olivami. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • čerstvá petržel: 100 g
  • čerstvý kopr: 100 g
  • čerstvý koriandr: 100 g
  • čerstvá máta: několik snítek dle chuti
  • sůl: 10 g
  • krupicový cukr: 10 g
  • strouhaná kůra: z ½ ks citronu
  • citronová šťáva: 2 lžičky
  • česnek: 35 až 40 g
  • zelené olivy: 150 až 160 g
  • slunečnicový olej: 100 až 125 ml

Z výše uvedeného množství připravíte zhruba 750 mililitrů omáčky.

Jak postupovat při přípravě pikantní omáčky s olivami?

Nejprve si omyjte čerstvou mátu, petržel, koriandr a kopr. Poté bylinky pokrájejte na menší kusy a umístěte do mixéru. Zde je rozmělněte spolu se solí, krupicovým cukrem, strouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, drceným česnekem a zelenými olivami bez pecek. Nakonec ještě do směsi vlijte slunečnicový olej a omáčka je hotová. Takto ji přelijte do sterilizovaných skleniček, na povrch ještě nalijte asi centimetr oleje a pečlivě zavíčkujte. Směs se bude dokonale hodit na ochucení těstovin, omáček, zeleniny, rýže, brambor, steaků.

Pár bonusových tipů na závěr

Pokud jste si nevybrali žádnou z výše uvedených metod zpracování bylinek, můžete načerpat inspiraci i v následujících řádcích:

  • Čerstvé bylinky jednoduše usušte. Položit je můžete buď na noviny a nechat proschnout na vzduchu anebo můžete použít i sušičku na potraviny. V té bude proces daleko rychlejší. Takto zpracované rostliny ze zahrádky vydrží aromatické a chutné po dlouhé týdny. Vhodné je sušené bylinky umístit do uzavíratelných skleniček či kořenek.
  • Zamrazte je pouze s olivovým olejem: k tomuto způsobu zpracování potřebujete pouze jemně nasekané bylinky, trochu olivového oleje a tvořítko na led. Vytvořte si směs, kterou do formy nalijete a zamrazte ji. Anebo můžete bylinky vložit do tvořítka a pak přelít olejem.
  • Vyrobte si bylinkový olej: k vaření a grilování se bude hodit náramně bylinkový olej připravený třeba z čerstvé bazalky, rozmarýnu anebo i tymiánu. Je jen na vás, jaký druh použijete.
  • Vytvořte si klasické pesto. K tomu nepotřebujete příliš surovin, jen: čerstvou bazalku, parmezán ve strouhané podobě, piniové oříšky, česnek, sůl a olivový olej. Vše rozmixujete v mixéru na hladkou kaši a máte hotovo. Množství ingrediencí můžete volit dle chuti.
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů